Løkke: Merkel og jeg ser ens på flygtningespørgsmålet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen afviser, at Danmark går europæisk enegang i flygtningeproblematikken.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er i dag på frokostbesøg hos den tyske kansler, Angela Merkel. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener ikke, at der er den store forskel på Danmarks og Tysklands tilgang til at håndtere de mange flygtninge, der søger mod Europa for tiden.

Den tyske indenrigsminister Thomas de Maizière har erklæret sig parat til at hjælpe delstaterne med ekstraudgifterne til de anslået 800.000 flygtninge, der er på vej til Tyskland.

Den danske regering gik derimod til valg på at få færre udlændinge ind over grænsen, men derfor ser forbundskansler Angela Merkel og den danske statsminister alligevel ens på tingene, siger Løkke i forbindelse med sit besøg i Berlin.

- Selvfølgelig har vi et ansvar

- Mange af dem, der kommer, er flygtninge, og der har vi selvfølgelig et ansvar for at passe på dem og give dem tryghed, men en betydelig del er økonomiske migranter, og der skal vi selv have lov til at vælge, hvem vi vil tage imod.

- Det har vi diskuteret i dag, og på det punkt er vi enige. Derfor mener jeg ikke, at der er noget i det danske udgangspunkt, der divergerer i forhold til det, som Merkel giver udtryk for, siger Løkke.

Angela Merkel gentog på det fælles pressemøde sin opfordring til, at man i EU bliver enige om at løse problemet i fællesskab.

Forbehold mod fælles asylpolitik består

Det gælder dog ikke Danmark, idet vi som følge af EU-forbeholdet ikke en del af den fælles EU-asylpolitik.

Heller ikke, hvis det skulle blive et ja ved folkeafstemningen om retsforbeholdet i december, fastslår Lars Løkke Rasmussen.

- Vi har et forbehold, og det bliver der ikke ændret på ved folkeafstemningen. Det er en del af den aftale, som vi har indgået med en række andre partier.

- Men vi synes, at det vil være fint, hvis det lykkedes for kansleren at få overtalt nogle af de lande, der i øjeblikket kører på fribillet, til at tage flere flygtninge, siger statsministeren.

Flere angreb på asylcentre

Debatten om de mange flygtninge, der søger til Tyskland, kører på fuld tryk, efter at højrenationalister har angrebet en række asylcentre på det seneste.

Det fik onsdag forbundskansler Merkel til at besøge et asylcenter i byen Heidenau, der var blevet udsat for et brandattentat, for at markere sin modstand mod angrebene.

/ritzau/