Løkke: Nu bliver det nemmere at finde et flertal

Statsministeren kalder den kommende VLAK-regering for stærkere end den hidtidige Venstre-regering.

Det er en styrket regering, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i morgen præsenterer på Amalienborg. Det mener han i hvert fald selv.

Hvor den hidtidige smalle Venstre-regering med sine 34 mandater har skullet finde flertal bestående af mindst to yderligere partier i Folketinget, kan den kommende VLAK-regering i princippet nøjes med at blive enige med Dansk Folkeparti for at få et flertal på de krævede 90 mandater.

- I morgen kommer der til at mangle mindre, end der gør i dag, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at VLAK-regeringen vil få 53 mandater bag sig.

- Indtil i morgen klokken 11 har vi en regering (Venstre-regeringen, red.), som skal forhandle i alle sager til mindst to sider. Og tit i modsatrettede veje: Forhandle vores udspil større og mindre. Vores stramninger strammere og slappere. Vores reformer større og mindre.

- Til nu at have en regering (VLAK-regeringen, red.), der har et entydigt udgangspunkt. Og som i forhold til at få et flertal – hvis det er med vores parlamentariske grundlag – alene skal finde en balance overfor et parti, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til Dansk Folkeparti.

- Det er i den grad en styrkelse af regeringen. Det er en styrket regering, siger statsministeren.

Lars Løkke Rasmussen understreger, at den nye regering vil ”række ud” – men altså primært til Dansk Folkeparti.

- I særlig grad vil det være sådan, at Dansk Folkeparti, som vil være det parlamentariske grundlag under denne regering, også fortsat skal være en tæt og tillidsfuld partner, siger Lars Løkke Rasmussen.

Den nye situation, hvor VLAK-regeringen kun skal nå til enighed med Dansk Folkeparti, kan betyde en tilbagevenden til 00’ernes blokpolitik, hvor den daværende VK-regering havde et flertal med Dansk Folkeparti og ofte benyttede sig af VKO-flertallet.

Facebook
Twitter