Tema Grænsekontrol

Løkke: Nu skal asyltrafikken bringes til ophør

Danmark og andre EU-lande skal selv have kontrol over, hvem der kommer til landet, siger Løkke før EU-møder.

På mødet torsdag udtrykte statsministeren forståelse for Østrig, der har indført en kvote på maksimalt 80 asylansøgere om dagen. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Forud for en serie afgørende EU-møder i de kommende uger lægger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) op til, at der skal ske grundlæggende ændringer af flygtninge- og migrantstrømmen i Europa.

Den danske statsministers vision er et stop for, at flygtninge og migranter bevæger sig igennem Europa og selv vælger, hvilket land de vil søge asyl i.

Under et møde i Europaudvalget torsdag, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Uanset, hvad man mener, så er Danmark ikke det første sikre land, man møder, når man flygter fra Aleppo.

- Derfor må den trafik, som den foregår i øjeblikket, bringes til ophør. I kølvandet på trafikken er der et hav af mennesker, som ikke efter nogen konvention har et beskyttelsesbehov, men som alligevel finder ind i Europa.

- Det må bringes til ophør. Det er det, der er opgaven, men den er nemmere beskrevet end løst, siger Lars Løkke Rasmussen.

Som de internationale konventioner fortolkes i dag, har personer ret til at søge asyl, hvis de selv bevæger sig til et land, der har underskrevet konventionerne.

Mere end én million mennesker benyttede sig af den mulighed sidste år, fordi Europas ydre grænser har stået åbne, mens de nationale grænser i Schengen-området har været ubeskyttet.

- Jeg er ikke naiv. Jeg tror ikke, at man kan lave en ydre grænse, som så der ikke kommer én eneste flygtning over grænsen. Men vi er nødt til at få den massive folkevandring under kontrol, siger Lars Løkke Rasmussen.

/ritzau/