Løkke og Cameron skal snakke EU

Forhandlingerne om Storbritanniens forhold til EU er hovedemnet, når David Cameron gæster Løkke på Marienborg.

Englands premiereminister David Cameron og statsminister Lars Løkke Rasmussen hilser foran Downing Street 10. Nu kommer Cameron på besøg på Marienborg. (Foto: JACK TAYLOR © Scanpix)

Den britiske premierminister, David Cameron, besøger på fredag statsminister Lars Løkke Rasmussen på Marienborg. De to regeringschefer mødes til en såkaldt arbejdsfrokost kl. 13, og hovedemnet er forhandlingerne om Storbritanniens forhold til EU.

David Cameron har lovet briterne, at der senest i 2017 kommer en folkeafstemning om, hvorvidt Storbritannien skal blive i EU under nye betingelser, så han sonderer i øjeblikket terrænet blandt sine kolleger i EU-kredsen.

Hvis han skal gøre sig håb om en aftale skal han have opbakning fra Frankrig og Tyskland.

EU-præsident Donald Tusk sigter mod, at aftalen om Storbritanniens fremtidige EU-medlemskab falder i hak på et EU-topmøde i midten af februar. Men der er ingen garanti for, at det kan nås.

Et af de vanskeligste britiske krav er det om at begrænse velfærdsydelser for udenlandske EU-borgere i Storbritannien - ikke mindst østeuropæiske arbejdere. Det strider mod grundreglerne for EU-borgernes frie bevægelighed, mener mange.

For at beholde Storbritannien i EU vil den tyske forbundskansler, Angela Merkel, gerne forhandle en "fornuftig pakke" på plads om betingelser for britisk medlemskab. Det har Merkel udtalt tidligere på måneden.

Løkke vil gøre sit til, at Storbritannien forbliver i EU, har han sagt ved flere lejligheder. Blandt andet ved et EU-topmøde i Bruxelles i december.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk