Løkke og Mette F. vil stikke kæp i hjulet for hadprædikanter

Statsministeren og S-formanden indgår "holdningsmæssig aftale" i folketingssalen.

ARKIV Statsminister Lars Løkke Rasmussen besvarer spørgsmål fra Mette Frederiksen (S) under spørgetimen tirsdag d. 3 november 2015 i Folketingssalen. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Der er ytringsfrihed og forsamlingsfrihed i Danmark, men når "hadefulde prædikanter" fra resten af verden vil til Danmark for at sprede deres budskaber, skal de - inden for lovens rammer – bremses så meget som muligt.

Det er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og oppositionsleder Mette Frederiksen (S) blevet enige om under dagens spørgetime i folketingssalen.

Mette Frederiksen satte som justitsminister et lignende arbejde i gang, som dog ikke nåede at blive færdiggjort inden valget i juni.

Nu vil hun genoptage det arbejde.

- Mit forslag er, at hvis en hadprædikant optræder eksempelvis i London med udemokratiske, radikaliserede tanker og ideer, skal vedkommende ikke længere have fri adgang til at rejse videre til Madrid, Berlin eller København – eller til Grimhøjmoskeen, siger Mette Frederiksen.

- Vi bliver nødt til at opstille et værn, så ingen bare kan påkalde sig frihedsrettighederne og bruge dem til at undergrave og underminere det mest dyrebare, vi har. For det er de kræfter, som med deres tale og tanker underminerer vores mulighed for at oppebære et frit Danmark og et frit Europa.

Løkke: Det er et reelt dilemma

Lars Løkke Rasmussen erklærer sig som udgangspunkt fuldstændig enig og giver straks efter Mette Frederiksens indlæg i folketingssalen "et holdningsmæssigt tilsagn" om, at regeringen og Socialdemokraterne nemt bør kunne finde fælles fodslag på området.

- Vi skal finde en måde til at håndtere det, som er et reelt dilemma: Vi lever i et retssamfund, hylder ytrings- og forsamlingsfriheden. Det er det kæreste, vi har. Det blev angrebet i weekenden i Paris ligesom det blev angrebet i København i februar, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Så vi skal vi håndtere den – ja, undskyld mit danske - nærmest perverse udfordring i, at nogle netop bruger disse rettigheder til at sprede had og arbejde målbevidst mod – hvis de fik held til det – at få alle de rettigheder til at erodere.

Pinds dør er åben

Statsministeren understreger, at regeringen er ”åben for alle ideer” til, hvordan man stikker en kæp i hjulet for hadprædikanter, der vil til Danmark, og at justitsminister Søren Pinds dør vil stå åben for en nærmere diskussion.

Dermed konstaterer Mette Frederiksen, at Socialdemokraterne og regeringen nu har en ”holdningsmæssig aftale om en forstærket indsats mod hadefulde prædikanter og indrejse af imamer, som ikke vil det danske samfund det godt”.

- Med den holdningsmæssige aftale er jeg sikker på, at vi efterfølgende kan få teknikken og det praktiske på plads. For det er holdningerne, vi skal mødes om, siger hun.

Facebook
Twitter