Løkke og Pape: Stop med at blive krænket over højskolesang

Topministre forstår ikke, hvordan 'Den danske sang er en ung blond pige' er endt som en krænkelsessag.

Hverken statsminister Lars Løkke Rasmussen eller justitsminister Søren Pape Poulsen kan forstå, at sangen 'Den danske sang er en ung blond pige' kan virke krænkende. (Foto: Jonas Skovbjerg Fogh © Scanpix)

- Jeg skulle lige se efter en ekstra gang, om det her var en joke. Det var det desværre ikke. Stop det. Bare stop. Hvis vi ikke længere må synge vores sange, så stopper festen. SYNG.

Sådan skriver justitsminister Søren Pape Poulsen (K) som kommentar til Kristeligt Dagblads historie om, at en underviser på CBS har fået et institut på skolen til at genoverveje, om højskoleklassikeren 'Den danske sang er en ung blond pige' skal synges.

Underviseren har anden etnisk baggrund end dansk og klagede på et internt møde over, at sangen blev sunget som morgensang med nogle af skolens ansatte.

- Den danske sang er en ung blond pige, hun går og nynner i Danmarks hus, hun er et barn af det havblå rige, hvor bøge lytter til bølgers brus, lyder sangens første linjer.

Underviseren følte sig ikke inkluderet på grund af teksten, skriver Kristeligt Dagblad.

Hun fik derfor en undskyldning af viceinstitutleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy, Mads Mordhorst.

Løkke: Jeg er noget chokeret

Sagen er over et år gammel, men i dag tror Mads Mordhorst ikke, at sangen skal synges i en lignende sammenhæng.

- Personligt vil jeg ikke synge med på den sang. Jeg kan heller ikke forestille mig, at der er nogen, der vil tage den op nu, hvor vi har den erfaring i bagagen, at den kan virke stødende. Så vil det jo være en provokation at synge den fremover, siger Mads Mordhorst til Kristeligt Dagblad.

Netop det citat fik også statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) til tasterne sent i aftes. Han skrev på Facebook:

- Er noget chokeret over denne sekvens i morgendagens Kristeligt Dagblad fra Mads Mordhorst, viceinstitutleder på CBS’ Department of Management, Politics and Philosophy.

- Jeg går ind for rummelighed. Kunne ikke drømme at dømme mennesker på hverken hudfarve eller religion. Men det kan simpelthen ikke være rigtigt, hvis der fremover ikke kan synges efter højskolesangbogen (herunder nr. 162) på CBS.

Mads Mordhorst fastholder sine citater til avisen, men føler dem sat ind i en for hård kontekst, siger han til DR Nyheder.

Han ønsker dog ikke at uddybe over for DR Nyheder, men understreger, at der aldrig blev en decideret sag ud af episoden. Han løste det på dagen ved at tale med kvinden efter mødet.

Kender du ikke sangen, kan du her høre den, fremført af DR's pigekor.

Socialdemokraternes kultur- og medieordfører, Mogens Jensen, er også uforstående over for, at sangen kan få nogen til at føle sig krænket.

- Det er en uforståelig beslutning, at CBS ikke vil synge en af Danmarks smukkeste sange. Den er skrevet i 1924 og skal ses i den kontekst. Den kan sagtens synges i dag, uden at nogen kan anklages for nogen som helst form for diskrimination, skriver han på Twitter.

Dansk Folkepartis Søren Espersen kommenterer også sagen på sin Twitter-profil. (Sangen er dog ikke blevet decideret forbudt på CBS, red.):

- Den danske sang er en ung, blond pige" er blevet forbudt på CBS - fordi den angiveligt krænker alle os, der ikke er unge, blonde eller piger. Jeg synes nu ellers, det er en ganske udmærket sang - DRs Pigekor synger den smukt her på linket, skriver han.

Sagen fra CBS er den seneste i rækken af debatter om en krænkelseskultur på blandt andet de danske universiteter.

På Københavns Universitet har studerende på Det Juridiske Fakultet eksempelvis fået at vide, at visse kostumer til festerne ved studiestart kan virke stødende, ligesom der er lavet nye retningslinjer i et forsøg på at stoppe stødende adfærd.

P1 Morgen omtalte sagen i lørdags og debatterede krænkelseskultur.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Mads Mordhorst til DR Nyheder.

Facebook
Twitter