Løkke og Riisager kopierer ekspertudvalg: 'Her har politikerne lyttet'

Regeringens udspil, hvor svage unge samles på én uddannelse, er næsten en tro kopi af ekspertudvalgs anbefalinger.

Blandt de unge mellem 15 og 29 år er 70.000 både uden for uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. (Foto: © søren bidstrup, Scanpix)

I slutningen af februar foreslog en ekspertgruppe, at en ny "forberedende uddannelse" skal hjælpe de unge, der enten ikke gennemfører en ungdomsuddannelse eller kommer i beskæftigelse umiddelbart efter folkeskolen.

Netop den model kopierer regeringen nu, så produktionsskolerne og fem andre uddannelsestilbud til unge uden job og uddannelse sløjfes til fordel for én samlet uddannelse ved navn Forberedende Grunduddannelse.

- Det flugter rigtig godt, næsten for ord til andet. Det at man vil lave en forberedende grunduddannelse med tre spor og bygge det op med progression, og at det skal være alle steder i landet, flugter godt med de, vi anbefalede, siger rektor fra professionshøjskolen Metropol Stefan Hermann, der var formand for ekspertgruppen.

Den Forberedende Grunduddannelse får tre spor, som de unge kan vælge mellem. Dels er der en forberedende linje til de unge, der ønsker at kvalificere sig til en erhvervsuddannelse eller HF.

Håndsyet og kompakt

En anden linje skal klargøre de unge til at få et job og måske på sigt begynde på en erhvervsuddannelse. Den tredje linje kaldes Produktionsgrunduddannelsen og målrettes elever, der er uafklarede omkring deres fremtid.

- Det vil forhåbentlig betyde for de unge, at de får et mere målrettet, håndsyet og kompakt tilbud, som passer bedre til de unge, end det ret komplekse og ret sindrige net af ordninger og tilbud, vi har i dag.

- Det, der er problemet i dag, er, at man skal fra det ene og det andet til det tredje og det fjerde i forskellige forløb for at få det, der passer, siger Stefan Herman.

Han nævner som eksempel, at man på produktionsskolerne i dag ikke kan tilbyde almen kvalificering i matematik og dansk. Der skal man over på VUC og have det. Det vil man nu kunne med den nye uddannelse.

Noemi Katznelson, der er professor og leder af Center for ungdomsforskning på Aalborg Universitet, er også tilfreds med, at regeringens udspil læner sig så meget op ad ekspertgruppens anbefalinger.

- Her har politikerne lyttet og fundet en model, hvor man forsøger at tænke nogle forskellige ordninger sammen og rydde op i en utrolig masse bekendtgørelser og lovgivning. Det er der brug for.

- I dag har vi mange tilbud, men det er ikke sådan, at de unge oplever det. Det vil give rigtig god mening at slå det her sammen og skabe muligheder for mere smidige overgange, og at de bagvedliggende strukturer ikke bliver benspænd for at kunne lave gode tilbud til de unge, siger Noemi Katznelson, der også var en del af ekspertgruppen.

Kun fokus på unge under 25

Blandt de unge mellem 15 og 29 år er 70.000 både uden for uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet. Med det her tilbud sætter regeringen kun fokus på de unge under 25 år – her er 50.000 uden for.

- Her kan vi se en afvigelse i forhold til det, vi foreslog i ekspertgruppen. Det gik op til 30 år, og regeringens udspil går til 25 år. Da man fik kontanthjælpsloftet til at gælde til op til 30 år, blev mange af dem kunder i den her butik af forberedende tilbud.

- Regeringen har skønnet, at en målgruppe mellem 16 og 25 år er mere fokuseret, og det har de på sin vis ret i. Jeg anser det ikke for at være det store problem, siger Stefan Herman.

Men falder de 25-30-årige så ikke ud?

- Du kan sige, at de falder ud af denne ordning, men når man laver én indgang til unge, så er det ikke helt rigtigt. Der er faktisk en lang række tilbud og ordninger, som ligger uden for, og hvor nogle vil kunne bruges af de 25-30-årige, som også typisk kommer via beskæftigelsessystemet, siger rektoren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og undervisningsminister Merete Riisager præsenterer sammen med børne- og socialminister Mai Mercado regeringens udspil onsdag klokken 10:30. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Da ekspertgruppen fremlagde sit arbejde i februar var der ikke kun ros at hente. LO mente blandt andet, at forslalget om at samle alt under én uddannelse kunne have en slagside.

- Der er ingen konkrete forslag for de unge, der er fjernest fra at starte på en uddannelse og eksisterende, gode tilbud foreslås fjernet med et pennestrøg uden at blive erstattet med noget andet. Det skæmmer et ellers godt og gennemarbejdet forslag, sagde landsorganisationen LO’s næstformand, Ejner K. Holst.

S og DF parat til at støtte

Nogenlunde samme toner kom fra formanden for fagforeningen Uddannelsesforbundet:

- Når der bliver lagt op til én samlet forberedende uddannelse, så kan jeg være en lille smule bekymret for, om en sådan uddannelse kan rumme den bredde, den variation, som de unge faktisk har behov for, sagde Hanne Pontoppidan.

Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti er umiddelbart positive over for forslaget om at samle de svage unge på én uddannelse.

Onsdag formiddag klokken 10:30 præsenterer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), undervisningsminister Merete Riisager (LA) og børne- og socialminister Mai Mercado (K) det samlede udspil ”Tro på dig selv – det gør vi”.

Når regeringen har fremlagt udspillet skal det forhandles på plads med Folketingets partier. Derfor er der endnu ingen tidsplan for, hvornår Den Forberedende Grunduddannelse kan sættes i søen.