Løkke og Thorning revser kommentatorerne: Nu skal jeg ikke sige noget dårligt om dem, men...

Hverken landets nuværende statsminister eller hans forgænger har meget til overs for de politiske kommentatorer.

Ifølge både Lars Løkke Rasmussen (V) og Helle Thorning-Schmidt har de politiske kommentatorer for meget fokus på form frem for indhold. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Det hjemlige korps af politiske kommentatorer er alt for fokuserede på proces og taktik, når de prøver at udlægge Christianborg-teksten for danskerne.

Og de glemmer alt for ofte, at politik til syvende og sidst handler om forskellige holdninger, der ikke altid kan forenes, uanset hvor mange kraftanstrengelser politikerne gør sig.

Det mener både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og hans forgænger på posten, Helle Thorning-Schmidt (S), der langt er fra er imponerede over de danske kommentatorer.

- Jeg skal ikke sig noget dårligt om kommentatorer, for jeg er jo stadigvæk aktiv i politik, siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

- I betragtning af hvor mange kommentatorer vi har og hvor mange ressourcer, der bliver brugt på det, så undrer det mig en gang imellem, at det helt basale - at vi har demokrati og folkestyre, og at folk mener noget forskelligt - fylder så lidt.

Thorning: Kaffe med Johanne havde ikke hjulpet

Ifølge statsministeren fokuserer kommentatorerne stort set altid på proces, når de toner frem på fjernsynet, i radioen eller i de digitale spalter på smartphonen.

Og hvis noget ikke lykkes, er er analysen ofte, at nogen har handlet taktisk forkert.

- Men nogle gange er det heldigvis sådan, at resultaterne udebliver, fordi folk er uenig og mener noget forskellige. Og det kan man ikke ændre, uanset om man hopper på tunge eller springer badut, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er Helle Thorning-Schmidt, der var statsminister fra 2011 til 2015, enig i. Hun mener, at kommentatorerne ofte giver udtryk for, at forhandlingerne på Christiansborg er lettere, end de rent faktisk er.

- Men de har aldrig det fulde billede af, hvad der egentlig er beslutningsrammen, når en statsminister sidder og træffer sine beslutninger, siger hun.

Da hun var statsminister, blev hun ofte kritiseret for ikke at lytte nok til sit parlamentariske grundlag, Enhedslisten.

- Jeg tror, jeg kunne have drukket spandevis af kaffe med Johanne Schmidt-Nielsen (partiets daværende politisk ordfører, red.), og vi ville stadig have været uenige om en skatteaftale, siger den tidligere S-formand.

Boom siden 00'erne

Der er ikke noget nyt i, at politiske beslutninger bliver gransket og endevendt af iagttagere på sidelinjen af Christiansborg.

Men siden 2005, hvor DR2-programmet ‘Jersild og Spin’ for første gang tonede frem på fjernsynsskærmene, er der sket et boom i antallet af politiske kommentatorer, fortæller Mette Bengtsson, der er adjunkt ved Journalistik på Roskilde Universitet og som har skrevet ph.d. om netop politiske kommentatorer.

‘Jersild og Spin’ fokuserede skarpt på netop spin og politisk taktik, og siden er der kommet en lang række lignende kommentatorprogrammer som 'Tirsdagsanalysen' og 'Besserwisserne' på TV 2 News, 'Cordua & Steno' på Radio24syv og 'Politik og Spin' på TV 2 Fyn.

- Kommentatorernes egen forklaring er, at de er en modreaktion på den professionalisering, der har været af politik i de seneste årtier. At de kort og godt oversætter politikken til danskerne, siger hun og fortsætter:

- En anden forklaring er, at medierne i dag skal producere rigtig meget, fordi vi har fået nettet og TV 2 News. Her kan kommentatorerne bruges som eksperter, der kan fylde tv-fladen og spalterne ud, og de behøver ikke nødvendigvis at have specialiseret viden om det konkrete politiske emne for at udtale sig.

Trussel mod demokratiet

Mette Bengtsson giver statsministeren ret i, at de politiske kommentatorer først og fremmest fokuserer på form frem for indhold, når de udlægger teksten.

Forskning fra 2011 har vist, at 57 procent af det, kommentatorerne talte om, handlede om netop strategi og taktik.

- Det er nok en pæn udlægning, for selvom de taler om det politiske indhold, så sker det ofte med en strategisk vinkling, siger Mette Bengtsson og pointerer, at det grundlæggende er et problem for vores 'argumentationsdemokrati'.

- I et godt demokrati debatterer man forskellige holdninger. Men hvis der kun er fokus på politikernes taktiske positioner - og hvis man kun ser politik som et taktisk spil - så flyver politikernes argumenter under radaren. Og det er en trussel mod demokratiet.

Engell: Ikke et hak bedre selv

En af landets mest brugte politiske kommentatorer er Hans Engell.

Han har tidligere stået i spidsen for De Konservative og har derfor selv befundet i det øverste lag af dansk politik, og han kan til dels godt følge statsministrenes kritik.

Men det nytter ikke noget kun at pege fingre af de politiske kommentatorer, understreger han.

- De er ikke et hak bedre selv, siger han fortsætter:

- Både Løkke og Thorning har i den grad benyttet sig af taktik og spin, og de har ikke holdt sig tilbage med at plante nyheder i pressen. Hvis ikke det fyldte så meget, ville de heller ikke have ansat en hærskare af pressefolk og medierådgivere, så derfor har de selv været en del af den udvikling.

Spinkrigen i medierne

Hans Engell peger på de uger i efteråret 2011, hvor Helle Thorning-Schmidt skulle lande et regeringsgrundlag med De Radikale og SF.

Her var alle tre partier meget optagede af få placeret sig så stærk som muligt i pressen, fortæller han.

- Hvem havde vundet slaget, og hvem havde trynet hvem? Det handlede om proces frem for indhold. Derudover havde Socialdemokratiet lige været igennem en valgkamp, hvor Helle Thorning-Schmidt som person havde været fokus, siger han og fortsætter:

- Hvis de ville have haft mere fokus på politikken, skulle de måske have udgivet et idekatalog med deres politiske visioner frem for et billedkatalog med Thorning.

Folk ønsker politiske argumenter

Ifølge Hans Engell er der i den grad brug for politiske kommentatorer til at skære igennem det politiske spil, så almindelige danskere kan forstå det.

Det skyldes ikke mindst, at danskernes direkte berøring med politik er blevet mindre i de seneste mange årtier.

Hvor hver femte dansker var medlem af et politisk parti i 1960, er det i dag blot fire procent af befolkningen, der er det. Og hvor partierne førhen havde en mere direkte adgang til vælgerne gennem partiforeningerne, skal de i dag kommunikere igennem medierne.

- Kommentatorernes vigtigste opgave er at prøve at formidle en forståelse af, hvad der sker bag kulissen. For det er nødvendigt i dag.

Men ifølge Mette Bengtsson bør det ikke ske på bekostning af det politiske indhold.

- Min forskning har vist, at størstedelen gerne vil have argumenter, som de selv kan bruge, når de diskuterer politik med naboen. Vi skal udfordre den tanke om, at folk ikke gider at beskæftige sig med de indholdsmæssige argumenter i politik.

Facebook
Twitter