Løkke om 800 nye flygtninge: Få vil søge asyl i Danmark

De danske myndigheder har samtidig anholdt tre formodede menneskesmuglere, fortæller statsministeren på aftenens pressemøde.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kommenterer den aktuelle flygtningesituation i Danmark og Europa på et pressemøde her til aften. (Foto: © ERik Refner, Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har indledt en dialog med Danmarks nabolande - først og fremmest Sverige - for at sikre passage for mange af de 800 personer, som hidtil er søgt til Danmark fra Tyskland.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen vil langt de fleste af de nyankomne ikke søge asyl i Danmark. Mange har allerede meddelt, at de ønsker at komme til Sverige, hvor deres familie er i forvejen.

- Langt de fleste af de mennesker, som myndighederne er i kontakt med, ønsker ikke at indgive en asylansøgning i Danmark.

- Det rejser spørgsmålet om, hvordan vi håndtere den gruppe, som er i Danmark, men som ikke ønsker at søge asyl her, siger Lars Løkke Rasmussen.

I dialog med nabolande

Statsministeren understreger, at de danske myndigheder, herunder politiet, indtil videre har håndteret flygtningepresset på "en værdig måde", hvor der ikke er anvendt tvang. Og det vil fortsat være ambitionen fra den danske regerings side:

- Vores myndigheder, vores politi forsøger at komme i dialog med dem og opbygge tillid og afdække, hvad deres intentioner er.

- Vi er på myndighedsniveau i kontakt med både Tyskland og Sverige og håber, at vi ud af det kan finde en løsning, som gør, at mennesker kan søge derhen, hvor de ønsker at søge hen, siger Lars Løkke Rasmussen.

De danske myndigheder har samtidig anholdt tre formodede menneskesmuglere i forbindelse med indsatsen.

Det er gået stærkt

Lars Løkke Rasmussen lægger ikke skjul på, at det i løbet af det seneste døgn er gået stærkt ved den danske grænse til Tyskland.

På de blot fire timer fra Løkkes første pressemøde klokken 15 til afslutningen af mødet med lederne af Folketingets partier klokken 19 var oplysninger om antallet af flygtninge og migranter, der var ankommet til Danmark fra Tyskland, fordoblet fra 400 til 800 personer.

- Vi har en forventning om, at tallet kan vokse yderligere i aftenens løb. Langt hovedparten, omkring 550, er kommet til Rødby. Omkring 170 er kommet til Sydjylland, samt nogle få på Fyn og i København, siger Lars Løkke Rasmussen.

Til sammenligning modtog Danmark i hele september måned sidste år 3130 asylansøgere.

/ritzau/