Løkke om attentatplaner: Det var helligdag i går, men i dag får Teheran klar besked

Danmark støtter fortsat atomaftale trods planlagt iransk attentatforsøg på dansk jord.

De nordiske statsministre holder pressekonference i forbindelse med møder i Nordisk Råd i Oslo. (Foto: © Junge, Scanpix)

Det iranske Udenrigsministerium i hovedstaden Teheran får i dag en klar melding fra dansk side oven på det planlagte attentatforsøg i Danmark.

Det meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde i Oslo, hvor han deltager i møder med de øvrige nordiske statsministre.

- I går havde vi den iranske ambassadør til samtale i Udenrigsministeriet, og i dag vil der i Teheran blive givet en lige så klar besked, siger han.

- Det var helligdag i går (i Iran, red.). Men i dag bliver der givet en lige så klar melding fra dansk side. Og så hjemkalder vi vores ambassadør. Og jeg udelukker ikke, at der kan tages flere skridt, siger statsministeren.

Løkke: Brug for stærkt signal

Irans udenrigsministerium har afvist, at landets efterretningstjeneste står bag planer om et attentatforsøg mod en gruppe herboende iranere. Irans udenrigministerium har kaldt anklagerne for en "sammensværgelse".

Men ifølge den danske statsminister er det ikke kun tale om et dansk fænomen.

- Det her er ikke et snævert danske fænomen. Jeg er vidende om og har kendskab til, at iranerne også i andre europæiske lande har udøvet aktiviteter. Derfor er der brug for et stærkt europæisk signal, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han var tirsdag aften sammen med den britiske premierminister, Theresa May, og fik ved lejlighed fuld opbakning til at reagere kraftigt over for iranerne.

- Hun sendte et stærkt signal om solidaritet. Vi bruger de kommende dage på at række ud efter vores europæiske allierede for at kunne give et samlet gensvar, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at sagen ikke ændrer ved den danske støtte til atom-aftalen med Iran.

- Men så er det helt afgørende, at iranerne forstår, at når Europa rækker ud og opretholder Iran-aftalen, så kan det ikke være et skalkeskjul til, at man kan udøve den type aktiviteter, som vi har været vidne til, siger Lars Løkke Rasmussen.

Sverige og Norge afventer

I Sverige og Norge arbejder regeringerne stadig med at skabe fuldt overblik over sagen, og de har endnu ikke besluttet, hvordan de skal reagere.

- Vi ser med stor alvor på den situation, der er opstået i Danmark og ikke mindst, at en norsk-iraner er indblandet. Der pågår dermed også en politiefterforskning i Norge, siger statsminister Erna Solberg.

Også i Sverige er de fortsat afventende i forhold til en konkret reaktion.

- Vi er kun lige blevet informeret om det her, så vi følger det meget tæt og vil reagere, når vi ved mere, siger statsminister Stefan Löfven på pressemødet i Oslo.