Løkke om dramatisk sommergruppemøde: Det har slået nogle gnister

Lars Løkke Rasmussen vil fortsætte som formand for Venstre, siger han.

- Vi kan lige så godt være ærlige - det har slået nogle gnister. Det gør den slags ting.

Sådan lød det på pressemødet under Venstres sommergruppemøde fra formand Lars Løkke Rasmussen (V).

Forud for pressemødet havde en af Venstres vægtigste folketingsmedlemmer Claus Hjort Frederiksen ifølge DR's oplysninger rejst sig i en debat og opfordret Kristian Jensen til at trække sig som næstformand for partiet.

Den opfordring kom, efter Kristian Jensen i et stort interview i Berlingske undsagde den politiske linje, som Lars Løkke Rasmussen lagde under valgkampen, hvor han fremhævede en mulighed for en SV-regering.

Lars Løkke Rasmussen forklarede, at Venstre på dette tidspunkt ikke har brug for, at nogen skal trække sig.

- Det er sådan, at det er på Venstres landsmøde, at man vælger formand og næstformand - det skal vi have til november. Jeg har klart en ambition om at søge genvalg, og det er også min opfattelse, at Kristian (Jensen red.) har det, lød det fra Venstre-formanden.

'Den har jeg så ikke været enig i'

Ifølge den nu tidligere statsminister var det alt for tidligt at snakke om, hvad partiet skal eller ikke skal ved et kommende valg.

Han gjorde det dog klart, at han ikke vil afskære sig nogen muligheder - heller ikke at samarbejde med den socialdemokratiske regering.

- Det har vi haft en meget grundig diskussion om, og det har der været forskellige analyser af - Kristian (Jensen, red.) har også haft én, forklarede Lars Løkke Rasmussen med henvisning til Kristian Jensens interview i Berlingske.

- Den har jeg så ikke været enig i.

Lars Løkke Rasmussen indikerede også, at Kristian Jensen ikke skulle have udtalt sig om sit syn på Venstres nuværende situation, før gruppemødet i mandags havde fundet sted.

- Vi har jo haft en helt åben og fri diskussion, men vi er jo også enige om, hvor vi skal hen. Det er Kristian (Jensen, red.) også, du kan jo selv sige det, forklarede Lars Løkke Rasmussen og pegede på sin næstformand.

Herefter forklarede Kristian Jensen, at det er formandens ret at sætte retningen for partiet, at konklusionen efter dagens diskussion var, at Venstre skulle gå efter at stå i spidsen for en regering, og endeligt at det både er folketingsgruppens og hans egen konklusion, at Venstre ikke skal afskrive sig fra nogen regeringsdannelse, der kan give maksimal indflydelse.

Tre røde linjer

Resultatet af sommergruppemødet blev altså ikke, som flere af de øvrige partier i blå blok havde håbet. At Venstre kastede sig 100 procent ud i at lede blå blok tilbage til magten.

For selvom Venstre vil være et stærkt oppositionsparti og udfordre den socialdemokratiske regering, så er partiet også villig til at samarbejde med regeringen, hvis Venstre får mulighed for at sætte markante fingeraftryk på politikken.

Dog vil det ske med hensyntagen til tre ting.

For det første må det ikke blive dyrere at være dansker eller drive virksomhed i Danmark. For det andet må det ikke skade væksten eller velstanden i Danmark.

- Og for det tredje bidrager vi ikke til noget, der underminerer den faste og fair udlændingepolitik, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

- Det er vores tre røde linjer eller pejlemærker, og det er med det, at vi nu indtager vores rolle i opposition.