Løkke om dumpet brexit-aftale: 'De er nødt til at tage sig sammen'

Det britiske nej til en brexit-aftale rykker et 'no deal-scenarie' tættere på, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder situationen omkring brexit-aftalen for "utrolig trist". (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det blev et rungende nej, da briterne for kort tid siden stemte om den nye brexit-aftale, som Storbritanniens premierminister, Theresa May, havde forhandlet sig frem til med EU.

Mays skilsmisseaftale-aftale med EU blev i det britiske underhus afvist med stemmerne 391 imod og 242 for.

Afvisningen betyder, at der fortsat er stor usikkerhed om, hvad der skal ske frem mod den 29. marts, hvor Storbritannien efter planen forlader EU.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) siger, at han er "utroligt trist" over afstemningens resultat.

- Det er nogle triste ting, vi har været vidner til i aften med nærmest kaotiske forhold i det engelske parlament. Det gør, at et 'no deal-scenarie' rykker tættere på, for der er kun 17 dage til deadline, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kan ramme dansk erhvervsliv

Han slår fast, at et hårdt brexit uden en aftale, der sikrer ordnede forhold omkring handel, kan få alvorlige konsekvenser for det danske erhvervsliv.

Især fiskerne er afhængige af at kunne fiske i engelsk farvand.

- Hvis vi får et hårdt brexit, kan vi ikke længere fiske i engelsk farvand. Omvendt kan de heller ikke eksportere fiskene til Europa, og de kan nok ikke spise dem alle sammen selv, siger statsministeren og fortsætter:

- De er nødt til at tage sig sammen i Storbritannien - for at sige det på godt dansk - og finde ud af, hvad det er for en fremtidig relation til EU, man vil have.

Det britiske parlament stemte igen nej til Theresa Mays skilsmisseaftale med EU. (Foto: Reuters Tv © Scanpix)

Selv om et hårdt brexit kan kan påvirke den danske økonomi, er det dog først og fremmest en "katastrofe" for Storbritannien, mener Lars Løkke Rasmussen.

- De vil blive fuldstændig isoleret og tabe arbejdspladser, velstand og velfærd på det her. Enten er de nødt til at besinde sig, eller også må de anvise en helt anden vej, siger statsministeren.

På Twitter skriver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), at "bolden ligger igen på briternes banehalvdel."

- Det må være op til den britiske regering og det britiske parlament at komme med løsninger. I mellemtiden fortsætter regeringen vores forberedelser til et no-deal scenarie, så vi er forberedt, lige meget hvilken retning det går, skriver Anders Samuelsen.

Nye afstemninger

I morgen vil der være en debat i Underhuset og en afstemning om, hvorvidt man vil forlade EU med eller uden en aftale - en såkaldt 'no deal'-aftale. Hvis parlamentet stemmer for, at 'no deal' ikke er en mulighed, så vil der på torsdag være en afstemning om at udskyde datoen for brexit.

Det er anden gang, at Mays aftale stemmes ned. Første gang var 15. januar. Her blev aftalen afvist med et flertal på hele 230 stemmer, hvilket var et historisk stort nederlag for en britisk regering.

EU-præsident Donald Tusks talsmand siger, at aftenens resultat "betragteligt øger" risikoen for et brexit uden aftale.

- Vi er kede af udfaldet af aftenens afstemningen. Fra EU's side har vi gjort alt, hvad vi kunne for at nå frem til en aftale. Det er svært at se, hvad vi ellers kan gøre, lyder det fra talsmanden ifølge Reuters.

Det skal der ske nu:

  • Efter at Underhuset har forkastet Mays skilsmisseplan, så skal de i morgen beslutte, om de vil forlade EU med eller uden en aftale - en såkaldt 'no deal'-aftale. Hvis parlamentarikerne siger ja tak til 'no deal', så forlader Storbritannien EU uden en aftale den 29. marts – og det fremtidige handelsforhold mellem EU og Storbritannien baserer sig på WTO-regler.

  • Hvis Underhuset afviser en 'no deal'-løsning, så skal parlamentarikerne torsdag beslutte, om de vil udskyde Brexitdatoen – der altså lige nu er 29. marts. Hvis der er opbakning til det, så skal Theresa May overtale EU til det samme. May har tidligere sagt, at hun ikke ønsker at udskyde brexitdatoen – og har samtidig advaret mod, at muligheden for at forhandle en aftale på plads med EU ikke bliver nemmere, hvis datoen bliver udskudt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk