Løkke om flygtningeaftale: ’Ingen vil betale 1000 euro, hvis man bare blive sendt retur’

Statsministeren er tilfreds med den aftale, som EU’s stats- og regeringsledere har indgået med Tyrkiet.

Lars Løkke Rasmussen er tilfreds med den aftale, som EU-landene nu har lavet med Tyrkiet. Men den løser ikke problemerne fra den ene dag til den anden, siger han. (Foto: Ólafur Steinar Gestsson © Scanpix)

- Den kommer forhåbentlig til at slå menneskesmuglernes forretningsmodel ned på ruten over Det Ægæiske Hav, og derfor vil den yde et bidrag til at få tingene under kontrol, men det løser ikke hele flygtningekrisen.

Reaktionen kommer fra statsminister Lars Løkke Rasmussen, der dagen igennem har pendlet mellem danske topartsforhandlinger og en endelig EU-aftale i Bruxelles om at begrænse flygtningestrømmen ved at sende flygtninge retur til Tyrkiet, når de ankommer i både til græske øer.

For statsministeren handler det med aftalen om at få sendt et kraftigt signal til de mange flygtninge, der befinder sig i Tyrkiet, og som overvejer at betale en mennesmugler for at blive sejlet til græske øer som Lesbos..

- Først og fremmest er det vigtigt at få sendt signalet så klart som muligt. For hvis det bliver hørt i Tyrkiet, så er der ingen grund til at betale 1000 euro, hvis man bare ved, man bliver returneret. Men man skal se det, før man tror på det.

Danmark får ingen flygtninge gennem aftale

Lars Løkke Rasmussen maner dog til besindighed. Aftalen skal først effektueres, det betydningen af den kommer vi ikke til at se ”fra den ene dag til den anden”.

Med aftalen forpligter de 28 EU-lande sig til at tage imod én syrer fra en tyrkisk flygtningelejr for hver syrer, man sender tilbage til Tyrkiet fra Grækenland.

Samtidig skal flere tusind flygtninge fordeles mellem EU-landene af dem, som allerede er kommet til Grækenland. Fordelingen deltager Danmark dog ikke i.

- Nej, Danmark er ikke med i den del af aftalen. Vi har et retsforbehold, og vi står uden for de kvoter, der er tilkendegivet her.