Løkke om intern strid: ’Jeg har en oplevelse af et enigt Venstre’

Statsministeren mener, at han har opbakning til sundhedsreform efter hovedbestyrelsesmøde i Venstre.

Lars Løkke Rasmussen har været i skudlinjen, mens der har været strid i Venstre om regionernes fremtid.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen tog her til aften ansvaret for, at den interne strid om regionernes fremtid har eskaleret i Venstre den seneste tid.

På aftenens hovedbestyrelsesmøde var netop regionerne det varme emne, og statsministeren fremlagde sin analyse af sundhedssystemets udfordringer til medlemmerne.

Det burde han nok have gjort før, lød det fra statsministeren efter mødet, hvor han skulle berolige de venstrefolk, der har udtrykt bekymring over regeringens kommende sundhedsreform.

- Vi har haft et rigtig godt møde i hovedbestyrelsen, og det skulle vi have haft noget før. For det er jo sådan, at hver gang, man leger med tanken om at lave om på noget kendt, så skaber man naturlig utryghed, og det er mit ansvar, at den utryghed vokser frem, sagde Lars Løkke Rasmussen (V).

Om regionerne skal overleve, ville statsministeren ikke give klar besked på. Det bliver først klart, når regeringen fremlægger sin sundhedsreform.

Opgaverne skal rykkes

Den seneste tid har flere af Venstres folketingsmedlemmer advaret Lars Løkke Rasmussen mod at afskaffe de folkevalgte i landets regioner.

Profiler som den tidligere V-gruppeformand Søren Gade og borgmester Lars Krarup fra Herning har været på banen, og alle Venstres 54 regionsrådsmedlemmer har i et fælles brev opfordret statsministeren til at bevare regionerne.

- Jeg har forklaret, hvad det er for nogle overvejelser, vi har haft om at lave en sundhedsreform, for var det ikke lettere at lade være, og jeg har en oplevelse af et fuldstændigt enigt Venstre, der deler analysen af, at noget skal der ske, sagde Løkke.

Formand for Danske Regioner Stephanie Lose (V) var også med på hovedbestyrelsesmødet. Hun er fortaler for at bevare regionerne, men hun var glad for dagens møde.

- Jeg havde ønsket mig, at vi havde haft den drøftelse, vi har haft i aften, på et langt tidligere tidspunkt, sagde Stephanie Lose.

Løkke: En fremtid med flere ældre

Hvad der præcist skal ske, skal aftales i regeringen, men Venstre kommer i hvert fald til at støtte, at nogle af sundhedsvæsenets opgaver flyttes.

- Vi ser ind i en fremtid, hvor der kommer op mod en kvart million flere ældre og antallet af diabetikere næsten fordobles de næste ti år. Hvis ikke vi får rykket lidt på opgavefordelingen i sundhedsvæsnet, så vi får rykket opgaverne tættere på der, hvor borgerne bor, ude i kommunerne, ude hos den alment praktiserende familielæge, så kommer læsset til at vælte, sagde statsministeren.

Hvad det betyder at flytte opgaver, ville han ikke uddybe. Partifællen Stephanie Lose regner dog med at det ender med et dødsstød til regionsrådene.

- Jeg tror, der er en klar risiko for, at det ender uden det folkevalgte led i regionerne. Uden at det er sådan, at jeg har set det endelige reformforslag, sagde hun.

Facebook
Twitter