Løkke om jobbonus: En fin lille idé

Regeringen får dog kritik fra flere sider for dagens udspil, der vil give kontante belønninger til langtidsledige, som får sig et arbejde.

Regeringen fremlægger ny vækstinitiativer onsdag d. 6. maj 2015 i Finansministeriet. Fra venstre ses uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, finansminister Bjarne Corydon og erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen. (Foto: Erik Refner © Scanpix)

Langtidsledige kontanthjælpsmodtagere skal have en kontant bonus, når de får sig et job.

Det er humlen i et nyt jobbonus-udspil, som regeringen har lanceret i dag.

Bonussen udbetales kun i andet halvår af 2015, hvis Folketinget vel og mærke vedtager det.

Det betyder, at en langtidsledig i alt kan få udbetalt 9.000 kroner.

V: Vi støtter tanken

Formand for Venstre, Lars Løkke Rasmussen, kalder forslaget for 'en fin lille idé'.

Han mener dog ikke, at bonusjob-ordningen tager fat ved problemets rod.

- For alt for mange mennesker i Danmark er det forbundet med en alt for lille fortjeneste at tage arbejde. Det skal vi løse permanent. Og det gør man ikke med en bonus på seks måneder, siger Venstre-formanden til DR Nyheder.

Alligevel er Venstre klar til at samarbejde om udspillet.

- Det er en tanke, vi sagtens kan støtte i Venstre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Venstre har tidligere stået for en egen jobpræmieordning. Ordningen, som løb fra 2010-2012, var rettet mod enlige forsørgere på offentlig forsørgelse.

Bonus skaber ikke job

Men ikke alle kan støtte tanken i forslaget.

For hvad nytter bonus-ordninger, når jobbene mangler, lyder kritikken fra Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juul.

Han kritiserer forslaget for ikke at have tilstrækkelig fokus på arbejdsgivernes ansvar.

- Man kan jo aldrig være ked af, at kontanthjælpsmodtagere, som har levet på et minimum, får en lille præmie, når de får et arbejde. Men hvis du spørger, om jeg tror, at det giver en effekt, så vil jeg sige, at det tvivler jeg på.

- Man får jo ikke flere arbejdspladser af at give en præmie til de ledige. Det gør man ved at sætte noget arbejde i gang og skabe nogle aktiviteter, som kan give arbejdspladser, siger han til DR Nyheder.

SF: Hamrende skævt

Hos SF mener partiformand Pia Olsen Dyhr, at det er godt, at regeringen vil give en bonus til dem, der har stået uden for arbejdsmarked i lang tid.

Når det er sagt, er SF-formanden stærkt kritisk over, at regeringen ikke benytter chancen til at ændre dagpengeystemet i stedet.

- Det er brandærgerligt, at statsministeren nu sadler om og ikke vil bruge en eneste krone på at forbedre dagpengesystemet, lyder det fra partiformanden.

- Og det er endda samtidig med, at hun i de her dage deler milliarder ud til erhvervslivet. Det er hamrende skævt.

Decideret valgflæsk

Det er regeringens ambition, at jobbonus-ordningen skal gælde året ud.

Men en midlertidig løsning fjerner ikke det varige problem, lyder det fra flere kritiske røster i blå blok, som dermed slutter sig til Lars Løkke Rasmussens kritik af udspillet.

En af dem er Liberal Alliances arbejdsmarkedsordfører, Joachim B. Olsen, som kalder udspillet for decideret valgflæsk.

- At love en jobpræmie, som skal gælde i en begrænset tidsperiode, kan man ikke tage helt seriøst. Det er underligt, man har en regering, der siger, at det godt kan betale sig at arbejde. Men så laver man sådan en ordning her og så kun i en kort periode, siger han til DR Nyheder.

Gruppeformand for de Konservative, Brian Mikkelsen, kalder regeringens forslag for et lille skridt i den rigtige retning, men efterspørger også en mere permanent løsning.

Sidste vækstinitiativ

Forslaget er det sidste i en række vækstinitiaver fra regeringen, der blandt andet skal komme landdistrikterne og erhvervslivet til gavn.

Blandt regeringens forslag har blandt andet været, at butikker skal have lov at droppe kontantbetaling, lige som der lægges op til at bruge 200 millioner årligt frem til 2019 på at sænke nogle af erhvervslivets afgifter.

FacebookTwitter