Løkke om kendskab til kvotekonge: Det påvirker ikke regeringens politik

Statsministeren fastholder på et samråd, at han har givet Folketinget korrekte oplysninger.

Statsministeren er indkaldt til samrådet, fordi partierne i rød blok ikke mener, han svarede fyldestgørende i et tidligere samråd i november. Det fastholder statsministeren dog. (Foto: © Martin sylvest, Scanpix)

- Jeg vil med det samme understrege, at det er min klare opfattelse, at de oplysninger, jeg gav på det pågældende samråd, var både korrekte og fyldestgørende.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et nyt samråd i Folketingets miljø- og fødevareudvalg her til eftermiddag om hans relation til de såkaldte kvotekonger.

Statsministeren gav fyldestgørende, men ikke udtømmende oplysninger på det tidligere samråd, siger han og afviser bestemt, at det skulle påvirke den førte politik.

- Svaret er helt entydigt 'nej', siger Løkke på spørgsmålet om, hvorvidt det på nogen måde påvirker statsministeren eller regeringens politik.

Samrådet er indkaldt af fiskeriordførerne fra rød blok på baggrund af flere ugers skriverier i medierne - særligt i Ekstra Bladet.

Avisen har blandt andet afdækket, hvordan statsministeren har deltaget i en firmafest hos storfiskeren John-Anker Hametner Larsen i Aarhus, og har modtaget en gave af samme.

Det har fået oppositionen til at undre sig, fordi Lars Løkke Rasmussen på et samråd i november svarede således:

- Jeg vælger at overhøre denne her mærkelige insinuering om, at jeg skulle kende kvotekonger, og jeg ved ikke, hvad der gemmer sig bag den upassende bemærkning, svarede han dengang Socialdemokratiets fiskeriordfører, Simon Kollerup.

Løkke: Privat relation er ikke relevant

Siden har det vist sig, at statsministeren altså kender mindst én af disse storfiskere - også kaldet kvotekonger. Men Løkke afviser, at det er relevant.

- I samrådet den 9. november kom der nogle antydninger af, at jeg havde relationer til såkaldte kvotekonger og som på den ene eller anden måde skulle være styrende for mit virke som statsminister. Jeg opfattede de antydninger som henvisning til en helt konkret fisker, og jeg forklarede derfor, hvordan jeg havde lært den pågældende at kende, svarer han i samrådet.

- Med hensyn til mit personlige kendskab til kvotekonger, så opfattede jeg de gentagne spørgsmål som en underforstået henvisning til en konkret fisker fra Thyborøn. Som sagt har jeg relationer til mange mennesker, og der har i hvert fald ikke været tale om en relation mellem mig og den pågældende, eller andre fiskere for den sags skyld, der på nogen måde har været styrende for mit virke som statsminister.

- Og det var sådan set mig selv, der valgte at fortælle, hvordan jeg lærte vedkommende at kende. Så jeg har ikke på nogen måde lagt skjul på, at jeg kender den pågældende, og hvordan vi kender hinanden. Tværtimod. Jeg bragte det selv op, siger han.

Lars Løkke Rasmussen til det årlige torskegilde i Thyborøn den 21. januar 2018. John Anker Hametner (til højre med glasset) er vært. Løkke svarer på et samråd i dag på spørgsmål om sit forhold til storfiskeren. (Foto: © Johan gadegaard, Scanpix)

Løkke fortryder irriteret svar

På samrådet i november uddybede statsministeren sit kendskab til storfiskere yderligere med disse bemærkninger:

- Hvad er relationer til kvotekonger? Og hvem er kvotekongerne?

- Altså, hvis det er den der smædekampagne, som hr. Simon Kollerup har lagt ryg til i forhold til en bestemt fisker ovre i Thyborøn og sådan noget, så må jeg sige, at der har jeg den relation, som egentligt ikke har noget med mit virke som statsminister at gøre, lød det fra statsministeren ved den lejlighed.

Det svar er det eneste, som Lars Løkke Rasmussen under dagens samråd vil beklage. For antydningen af, at relationen skulle påvirke regeringens politik, irriterede statsministeren.

- Det er lige præcis den antydning, som jeg i det tidligere samråd blev ret pikeret over. Måske også så pikeret, at jeg kom til at virke irriteret eller utålmodig, og det vil jeg da gerne beklage over udvalget, siger Lars Løkke Rasmussen.

Oppositionen har også ønsket at spørge til de gaver, som statsministeren har modtaget fra fiskere. Men det har statsministeren allerede inden samrådet afslået med henvisning til, at det hører under "private forhold".

Lars Løkke Rasmussen afviser også, at han på samrådet i november burde have nævnt, at han fik sommerhusophold af storfiskeren John-Anker Hametner Larsen, da Løkke i 2014 fyldte 50 - og at han deltog i en fest i Aarhus arrangeret af samme storfisker.

- Burde jeg have nævnt de ting eller andre konkrete situationer, hvor jeg har truffet denne eller andre fiskere? Nej, det mener jeg ganske enkelt ikke er en rigtig målestok at trække ned over tingene. Først og fremmest fordi samrådet ikke handlede om mine relationer til bestemte fiskere, svarer statsministeren.