Løkke om konflikt med Rusland: Næste skridt kan blive boykot af VM i fodbold

Konflikten med Rusland efter giftangreb i Storbritannien strammer til.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen vil ikke udelukke et boykot af fodbold-VM i Rusland til sommer. (© Scanpix)

Når Eriksen, Schmeichel og Delaney skal forsøge at bringe hæder til Danmark ved sommerens VM-slutrunde i Rusland, bliver det muligvis uden det officielle Danmark på tribunerne.

I hvert fald vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ikke garantere, at Danmark sender ministre og kongelige til Rusland i juni.

- Indtil videre har Rusland jo bare svaret igen og udvist diplomater, men man har jo ikke forholdt sig til de egentlige spørgsmål.

- Og hver gang man har forsøgt at gøre det, så har man gjort det med skiftende forklaringer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Britisk boykot

Statsministerens kommentarer kommer efter, at Rusland i sidste uge udviste flere end 100 diplomater, heriblandt to danske, som et svar på udvisningen af russiske diplomater fra USA og Europa efter en sag om et giftangreb på den russiske eksspion, Sergej Skripal, i Storbritannien.

Storbritannien valgte efter angrebet at udvise 23 russiske diplomater, at aflyse alle topmøder med Rusland, ligesom britiske ministre og kongelige ikke vil deltage ved fodbold-VM til sommer.

Og Danmark kan følge trop, hvis ikke der kommer en tilfredsstillende forklaring fra Rusland på angrebet, siger Lars Løkke Rasmusssen.

- Det kan man bestemt ikke udelukke, men det er ikke noget, jeg står og konkluderer. Det afgørende er, at vi får vist Rusland, at vi ikke accepterer denne fremfærd.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er der ingen tvivl om, at det er Rusland, der står bag angrebet mod den russiske eksspion og dennes datter.

- Vi har holdt os orienteret via de kanaler, vi har. Der kan ikke gives en anden forklaring, end at det er Rusland, der har en finger med i spillet.

- Det er uomtvisteligt. Det er også den konklusion, som jeg sammen med mine kolleger drog på det EU-topmøde, vi havde før påske, siger Løkke, som mandag får besøg af Storbritanniens premierminister, Theresa May.

Rusland nægter, at man står bag angrebet.

Udenrigsordførere bakker op

I fredags foreslog flere udenrigsordførere, at det officielle Danmark ikke stiller op ved VM i Rusland til sommer.

Ifølge de Konservatives Naser Khader skal politikerne ikke blande sig i DBU og herrelandsholdets sager, men det officielle Danmark bør ikke tage til Rusland.

- Hverken kulturministeren eller nogen fra Kongehuset.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, ville fredag ikke udtale sig på sit partis vegne, men personligt mener han også, at ministre og royale skal blive hjemme.

- Det er meget svært for det officielle Danmark at tage til Rusland og feste. Jeg synes ikke, at vi skal sige nej til, at vores fodboldlandshold tager afsted, men vi andre må sidde herhjemme og se med på TV.