Skoleskyderi i Florida

Løkke om opfordring til Trump: Måske overskrider jeg en grænse

Det er muligvis at overtræde en diplomatisk grænse, men jeg kunne ikke lade være, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er sjældent set, at den danske statsminister helt uopfordret agerer rådgiver for andre landes statsledere – og særligt for den amerikanske præsident.

Ikke desto mindre satte Lars Løkke Rasmussen sig selv i netop rådgiverens rolle, da han i aftes direkte opfordrede Donald Trump til at lytte til de tusindvis af unge amerikanere, der efter endnu et skoleskyderi kræver en strammere våbenlovgivning.

- Det rører mig om hjertet at se de her skoleskyderier. Det er uhyggeligt, at det sker igen og igen og igen, uden at nogen for alvor gør noget ved det.

-Jeg har selv to børn, der har været i USA og læse. Jeg kunne ikke lade være, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder som svar på, hvorfor han forsøgte at råbe Donald Trump op på Twitter.

- Det er ikke min mening at blande mig, men tillad mig at komme med et dansk perspektiv. Lyt til kravene fra ungdommen, som kræver våbenkontrol. Accepter ikke verdensrekorden i skoleskyderier. Gør USA stort og sikkert igen, lyder det i statsministerens tweet.

Overskrider måske en diplomatisk grænse

At det er usædvanligt på den måde at opfordre manden i verdens måske mest magtfulde embede til at lytte til de kritiske røster, er den danske statsminister udmærket klar over.

- Det kan godt være, jeg træder over en eller anden grænse for diplomati, men så gør jeg det i hvert fald i forhold til en præsident, som måske også har gjort det en eller to gange, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger, at den danske regering ikke kan påvirke amerikansk våbenlovgivning, men kalder det ”legitimt, at vi blander os i debatten”.

Nogenlunde samtidig med statsministerens tweet mødtes Donald Trump i går med elever, lærere og familier fra Marjory Stoneman Douglas High School, hvor 17 mennesker onsdag i sidste uge mistede livet i et skoleskyderi.

Trump vil bevæbne lærere

Og der var ikke meget, der tydede på, at Donald Trump har tænkt sig at lytte til statsministerens råd. På mødet sagde den amerikanske præsident blandt andet, at han ønsker at fjerne våbenfri zoner ved landets skoler og bevæbne lærerne.

Ikke ligefrem det svar, Lars Løkke Rasmussen havde håbet på, erkendte han efterfølgende på Twitter.

- Nej, det var det ikke, lød det korte svar, da en journalist fra Jyllands-Posten spurgte ind til Trumps udmelding.

Donald Trump kan dog få noget sværere ved at ignorere de protester, der er opstået i USA i kølvandet på det seneste skoleskyderi, der er det syvende bare i år.

- Jeg fornemmer, at nu er der en slags bevægelse, der er nogle unge mennesker, der træder i karakter, siger Lars Løkke Rasmussen til DR Nyheder.

- Jeg tror, det har et potentiale, ligesom metoo-bevægelsen har haft, og hvorfor skulle jeg være tavs omkring det?

Facebook
Twitter