Løkke om rigmand, der vil betale burkabøder: Meget, meget udansk

Det vil erodere retssamfundet hvis rigmænd betaler andres bøder, mener statsministeren.

Det vil erodere selve fundamentet i vores retssamfund, hvis rigmænd begynder at betale andre folks bøder, lyder reaktionen fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter en udenlandsk rigmand har lovet at betale alle danske burkabøder. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

- Meget, meget udansk.

Sådan lyder statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) reaktion på, at den fransk-algeriske rigmand Rachid Nekkaz har tænkt sig at betale samtlige bøder, som muslimske kvinder må blive idømt for at bære niqab eller burka i Danmark.

Dermed vil regeringens tildækningsforbud ikke komme til at få nogen som helst reel virkning, lyder det fra den 46-årige rigmand, der i dag besøger Danmark.

- Hvis det danner skole, så eroderer det jo hele fundamentet i vores retssamfund. Hvis der er folk, der stiller sig op i et hjørne med en stor pengesæk og siger "jeg betaler dine fartbøder" eller "jeg betaler dine skattebøder" eller alle mulige bøder, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det understreger også pointen i, hvorfor jeg står her i dag: Der er et sæt holdninger og værdier i vores samfund, som i virkeligheden truer med at erodere det. Det er det, vi skal gå op imod, siger statsministeren, der i dag er på besøg i ghettoen Motalavej i Korsør.

Løkke: Den tid, den sorg

Rachid Nekkaz har de seneste år betalt burka-bøder for muslimske kvinder i en række europæiske lande fra hjemlandet Frankrig til Belgien, Schweiz, Holland og Tyskland.

Han beskriver sig selv som en sekulær muslim, og han er personligt imod både burka og niqab. Forud for hans besøg i Danmark var han i Iran for med egne ord at "hjælpe kvinder, der ikke ønsker at bære tørklæde".

Hans argument er, at kvinder selv skal have lov til at bestemme, hvad de ifører sig.

Men hans fremgangsmåde vil underminere dansk lovgivning, og den yderste konsekvens kan blive, at man er nødt til at forhøje strafferammen til fængselsstraf, har De Konservatives retsordfører, Naser Khader, udtalt til Kristeligt Dagblad.

Lars Løkke Rasmussen vil ikke "tage sorgerne på forskud", og vil derfor heller ikke svare på, om han er enig i, at fængselsstraf kan blive nødvendig.

- Vi har lagt et forslag frem, og det skal jo lige vedtages. Der er lagt op til en sanktions-trappestige, som ender i nogle bøder af en ret stor størrelse, altså 10.000 kroner.

- Lad os nu lige få vedtaget loven og se de første domfældelser og bøder, før vi snakker om, hvad vi skal gøre, hvis der er nogle, der eroderer det. Den tid, den sorg, siger Lars Løkke Rasmussen.

Rigmand: Høje bøder er ikke noget problem for mig

Regeringen lægger op til, at det skal udløse en bøde på i udgangspunktet 1.000 kroner at overtræde tildækningsforbuddet. Men i gentagelsestilfælde kan det udløse en bøde på 10.000 kroner.

Rachid Nekkaz har efter eget udsagn brugt i omegnen af to millioner kroner på at dække burkabøder og betale advokatbistand. Så en dansk bøde på 10.000 kroner betyder ikke noget for ham:

- I Schweiz kan bøderne løbe op i 9.200 euro (omkring 68.500 kroner), og jeg betaler altid. Det er ikke noget problem for mig, skriver Rachid Nekkaz i en mail til DR Nyheder.

Før regeringen fremsatte sit endelige lovforslag, viste et udkast, som DR Nyheder har læst, at regeringen arbejdede med en fængselsstraf på op til tre måneder i gentagelsestilfælde.