Løkke om Støjberg-sag: Vi har som system ikke leveret, som vi skulle

Enhedslisten afkræver i spørgetime svar på manglende efterlevelse af menneskerettighedsdom.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erkender i dagens spørgetime, at systemet ikke har leveret i sagen om syge udviste udlændinge. (Foto: Tariq Mikkel Khan © Scanpix)

Den manglende efterlevelse af en dom fra den europæiske menneskerettighedsdomstol er et tegn på, at systemet har begået en fejl og ikke har leveret.

Sådan lyder det i et svar fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under Folketingets spørgetime her til eftermiddag, efter at udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i sidste uge beklagede håndteringen af sagen.

En sag, hvor de danske myndigheder først ændrede praksis 13 måneder efter en dom fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

- Det er jo åbenlyst, at når ministeren har beklaget de fejl, der er begået, og nu drager omsorg for, at der bliver rettet op på dem, så har vi jo som system ikke leveret, som vi skulle.

- Den slags fejl kan jo begås. Det er jo også baggrunden for, at der nu bliver rettet op på det, siger Lars Løkke Rasmussen.

Svaret kommer i forlængelse af et spørgsmål fra Enhedslisten politiske ordfører, Nikolaj Villumsen, om sagen.

13 måneder gammel dom bag spørgsmål

Det er en dom fra december 2016, der er baggrund for sagen.

Her afgjorde menneskerettighedsdomstolen i den franske by Strasbourg, at det vil stride imod Den Europæiske Menneskeretskonvention, hvis en alvorligt syg asylansøger bliver sendt retur til sit hjemland, uden at myndighederne tager stilling til konsekvenserne for personens helbred.

Det er kendt som den såkaldte Paposhvili-dom. Han var en alvorligt syg mand fra Georgien, der døde, før dommen faldt. Alligevel fortsatte Udlændinge- og Integrationsministeriets embedsmænd i 13 måneder med at give afslag til syge udlændinge, og først i forrige weekend blev praksis ændret.

Det har fået oppositionen til at kritisere Inger Støjberg, og under dagens spørgetime beder Nikolaj Villumsen om en garanti for, at Danmark vil efterleve domme fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Regeringens intention at overholde forpligtelser

Til det svarer statsminister Lars Løkke Rasmussen, at det er regeringens intention.

- Jeg har det grundsynspunkt, at Danmark respekterer Danmarks internationale forpligtelser. Indenfor rammerne af det ønsker vi at føre en hård og fast udlændingepolitik, som gør, at vi har tingene under kontrol. Det er regeringens afsæt, siger han.

Foruden spørgsmålet fra Enhedslisten spurgte DF-formand Kristian Thulesen Dahl også til Danmarks internationale forpligtelser. Helt konkret har Dansk Folkeparti øjnene rettet mod Tyskland, der i øjeblikket forsøger at sætte et loft over antallet af familiesammenføringer.

Noget som den danske regering indtil videre ikke har vurderet er en mulighed. Statsministeren afviser således også at kommentere forslaget, før det har udmøntet sig i endelig politik.

Facebook
Twitter