Løkke om toppost til Vestager: 'Det er jo alt sammen præmaturt'

Margrethe Vestager har gjort det fremragende som kommissær, siger statsministeren.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen holdte i dag tale ved Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg Kongres og Kulturcenter. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

EU's danske konkurrencekommisær, Margrethe Vestager (R), har sat sig selv i spil til en af topposterne i EU, som skal fordeles efter valget til maj.

Heriblandt den magtfulde post som formand for Europa-Kommissionen.

Det er den danske regering, der rent formelt skal indstille en kandidat til kommissærposterne.

Men hvorvidt Margrethe Vestager skal forvente at få opbakning fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvis han stadig sidder på magten til den tid, står ikke klart.

- Det er jo alt sammen præmaturt. Danmark skal udnævne en kommissær til sommer ovenpå parlamentsvalget, og det er regeringens prærogativ (særlige rettighed, red). Nu må vi se, hvilken regering vi har til den tid, forklarer han med henvisning til det kommende folketingsvalg, der skal afholdes senest den 17. juni i år.

Vestager er 'en ven'

Margrethe Vestager - der ikke stiller op til europaparlamentsvalget - er i dag blevet udpeget som en del af det hold, der skal være ansigtet udadtil for Europas liberale partifamilie, Alde, frem mod valget.

En partigruppe, som både Venstre og Radikale Venstre er en del af. Lars Løkke Rasmussen glæder sig derfor over, at Margrethe Vestager skal bidrage til at lokke vælgere til Alde.

- Det er rigtig dejligt, at Margrethe Vestager skal hjælpe mig med at få et godt valg til Venstre her den 26. maj sammen med seks andre kolleger, siger han.

- Hun har gjort det fremragende som kommissær, og er – når vi kommer ud i Europa – en ven, vi er i samme parti med. Det kniber lidt mere, når vi kommer hjem, fordi der vil hendes efterfølger helst vippe mig ud af lokalet.

Elbæk og Østergaard opfordrer til sammenhold

Alternativets politiske leder Uffe Elbæk mener, at Margrethe Vestager som konkurrencekommissær på 'forbilledlig vis' har vist, hvor vigtigt det europæiske projekt er.

- Jeg tror, at der er mange i og uden for Danmark som forstår – eller bedre forstår - nødvendigheden af europæisk samarbejde, når man kan se, hvordan hun er gået direkte op imod nogen af de allerstørste tech-giganter. Hun har stået op for det europæiske fællesskabs grundværdier, siger Uffe Elbæk, der selv har en fortid i Radikale Venstre.

- Så jeg kan kun sige stor, stor opbakning fra Alternativet til, at hun går efter den post.

Ikke overraskende er der også opbakning til Margrethe Vestager fra hendes eget parti. Partiformand Morten Østergaard er 'pavestolt' over, at den tidligere formand er i spil til topposterne i Europa-Kommissionen.

- Det er jo stadigvæk usandsynligt, at et lille land, som er uden for Euroen, kunne få for eksempel formandsposten for kommissionen, men man får jo ikke noget, man ikke arbejder for. Derfor håber jeg, at vi kan stå sammen i Danmark om at sikre Danmark størst mulig indflydelse efter europaparlamentsvalget.

Her kan du møde alle de danske spidskandidater til EP-valget den 26. maj:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk