Løkke: Overskud af boligskat skal gå til skattelettelser

Med det nye boligskattestop vil regeringen indføre en mekanisme, der betyder, at skatten på arbejde skal sættes ned, hvis boligskatten en gang i fremtiden giver ekstra penge i statskassen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen på talerstolen med Dannebrog i baggrunden ved Folketingets åbning 4. oktober 2016. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Som en del af et nyt boligskattestop vil regeringen sikre, at boligejernes skat ikke igen kan stige, sådan som den har gjort med det nuværende boligskattestop.

Siden boligskattestoppet trådte i kraft i 2002, er danskernes boligskat steget med 18 mia. kr. Det skyldes, at grundskylden har kunnet stige med op til syv procent om året.

Sikringen skal bestå af en mekanisme, der betyder, at pengene fra eventuelt stigende boligskat vil blive brugt til at sænke skatten på arbejde.

Det fortalte statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han tirsdag eftermiddag var i Krydsild på P1.

- Vi skal fremtidssikre boligskatten. Vi skal have det ind, vi får i dag på den lange bane, men vi skal heller ikke have mere, sagde Løkke.

Retur til danskerne

I dag betaler danskerne omkring 42 mia. kr. i samlet boligskat. Det er også det beløb, der skal betales i fremtiden, mener regeringen. Naturligvis omregnet til nutidskroner, så provenuet inflationssikres.

- Og hvis der sker noget i fremtiden, hvor værdien af vores huse summer op i, at vi ville få ekstra penge ind, så siger vi: De ekstra penge skal sendes tilbage til danskerne i form af lavere personskatter, forklarede statsministeren.

Så I vil lave en mekanisme, så de penge, der måtte komme ind på ekstra boligskat, nærmest automatisk bliver omsat i lavere skat?

- Ja, det er det, vi foreslår, sagde Løkke.

Langt ude i fremtiden

Statsministeren understreger, at det er en problemstilling, som først vil kunne opstå ”på den meget lange bane”.

Det skyldes, at regeringen her og nu vil sætte boligskatterne ned.

I 2025-planen er der afsat i alt 24 mia. kr.. Dels til lavere boligskat. Dels til at betale penge tilbage til boligejere, der har betalt for meget i boligskat på grund af forkerte vurderinger.

- Så det vil være sådan i mange år, at vi kommer til at tage mindre ind i boligskat, end vi gør i dag, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Regeringens samlede boligskattepakke bliver præsenteret i Finansministeriet onsdag kl. 13. Pakken omfatter både et nyt system for ejendomsvurderinger og et nyt boligskattestop.