Løkke puster (igen) til debatten om mindsteløn

To gange på under en uge åbner statsministeren for debatten om lovbestemt mindsteløn.

Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at spørgsmålet om mindsteløn i visse brancher bør debatteres. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Datoen for, hvornår Lars Løkke Rasmussen (V) udskriver valg er ved at være inden for rækkevidde.

Sikkert og vidst er det i hvert fald, at danskerne allersenest skal i stemmeboksen d. 17. juni, hvor indeværende valgperiode slutter.

Og med et folketingsvalg lige om hjørnet er fronterne i dansk politik trukket skarpt op.

Det blev blandt andet bekræftet tidligere i dag, da statsministeren og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, begge var på talerstolen til lønmodtagernes topmøde i KB-Hallen i København.

Her var arbejdsvilkår et af hovedtemaerne i statsministerens tale.

Dermed valgte Lars Løkke Rasmussen for anden gang på under en uge at sparke gang i debatten om mindsteløn.

- Når der er alvorlige problemer på visse områder som for eksempel på transportområdet, så er vi nødt til at se fordomsfrit på tingene og overveje, om regeringen og lovgivere skal have en stærkere rolle i samspil med arbejdsmarkedets parter, siger Lars Løkke Rasmussen.

Så sent som i onsdags var statsministeren på banen, hvor han i et debatoplæg på Facebook også åbnede for muligheden for mindsteløn inden for visse områder.

Mette Frederiksen (S) skyder Løkkes tanker om mindsteløn inden for visse områder ned (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Bevarer den danske model

Ifølge statsministeren vil han dog ikke rokke ved grundprincippet i den danske model, hvor lønninger gennem 120 år er blevet reguleret ved overenskomster

Men han vil forsøge at imødekomme særlige problemstillinger indenfor særlige områder.

- Padborgsagen viste med al tydelighed, hvad der er på spil. Filippinske chauffører, der bliver budt usle forhold og lønninger langt under det vi betragter som fair. Danske medarbejdere, hvis vilkår bliver undergravet af social dumping, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til Fagbladet 3F’s afsløringer af 200 filippinske lastbilchaufførers kummerlige boligforhold og lønninger ned til 15 kroner i timen.

- Det er med til at skabe sprækker i danskernes tillid til den udenlandske arbejdskraft, som vi ikke kan klare os uden, og som for langt de flestes vedkommende arbejder på helt ordentlige vilkår, siger Lars Løkke Rasmussen.

Det er blandt andet på det bagtæppe, at han mener spørgsmålet om mindsteløn bør debatteres.

- For mig er det en helt afgørende præmis, at der skal være en fordel, ved at være omfattet af en overenskomst. Danskernes løn- og arbejdsvilkår skal fastlægges i forhandlinger mellem fagforeningerne og arbejdsgiverne, sådan har det været og sådan skal det være, siger Lars Løkke Rasmussen og understreger igen, at debatoplægget alene er møntet på visse områder.

S: Christiansborg skal blande sig uden om

Grundstenen i den danske model er, at arbejdsmarkedsparterne selv laver aftaler om løn- og arbejdsvilkår gennem kollektive overenskomster - uden indblanding fra politikere.

Og ligesom størstedelen af landets fagforbund gennem mange år har sagt klart nej til lovbestemt mindsteløn, så er Socialdemokratiets ligeså afvisende i holdningen til mindsteløn:

- Vi skal holde fast i den danske model, siger Mette Frederiksen og uddyber:

- Hvis Christiansborg bestemmer lønnen, så kan man ligeså godt lade være med at melde sig ind i en fagforening, og så er det slut med en ordentlig løn for ordentlige danske lønmodtagere, siger hun og vurderer, at indførelsen af mindsteløn vil føre til et lønloft.

- Jeg kan ikke lide, at borgerlige politikere altid bruger deres magt til at angribe danske lønmodtagere, ligegyldigt om det denne her gang lyder lidt mere sofistikeret, siger Mette Frederiksen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter