Løkke sætter rekord: Længste valgperiode siden 1953

Ingen statsminister har siddet længere på tronen i én valgperiode end Lars Løkke Rasmussen (V).

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i dag haft statsministerposten i 1.408 dage. Dermed er han den længst siddende statsminister i en valgperiode. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

1.408 dage.

Så lang tid har den nuværende valgperiode strakt sig over. Det er dermed den længste valgperiode i dansk historie – i hvert fald siden den seneste grundlovsændring i 1953, hvor vi fik det Folketing, som vi kender i dag.

Og den bliver kun længere. For trykker statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på valgknappen i dag, skal der lægges minimum 20 dage til i form af valgkamp. Det er nemlig det antal dage, som der ifølge Økonomi- og Indenrigsministeriet bør afsættes for at kunne overholde frister i forbindelse med forberedelse og afholdelse af et folketingsvalg.

For at komme bare i nærheden af en lige så lang valgperiode, skal vi tilbage til 1964, hvor der gik 1.407 dage fra et folketingsvalg, til daværende statsminister Jens Otto Krag (S) sendte danskerne til valg igen.

På tredjepladsen dukker Lars Løkke Rasmussen pudsigt nok op igen. Da han udskrev valg til afholdelse 15. september 2011, nåede valgperioden op på 1.402 dage.

Men hverken Jens Otto Krag eller Lars Løkke Rasmussen anno 2011 sad dog som statsministre i hele tiden af de to valgperioder. I stedet overtog de posten fra henholdsvis Viggo Kampmann (S) og Anders Fogh Rasmussen (V).

Lang ventetid har kunnet udfordre modstandere

Det er altså uden fortilfælde, at et valg trækker så meget ud, som det er tilfældet.

En forklaring på, at den er blevet så lang, kan ifølge DR's politiske korrespondent Christine Cordsen skyldes, at blå bloks meningsmålinger i længere tid har været dårlige.

- Lars Løkke Rasmussen ved også, at for ham er valget enten vind eller forsvind. Taber han regeringsmagten, er han også færdig som formand for Venstre, forklarer hun.

- Så alt i alt er det selvfølgelig fristende lige at trække tiden lidt for at se, om der skulle ske et eller andet, der kan ændre på udsigten til nederlag.

Samtidig har Lars Løkke Rasmussen forsøgt at bruge ventetiden på at køre sine modstandere trætte.

- Det kan godt være opslidende at være i konstant valg-alarmberedskab i månedsvis. Og dyrt. Hovedmodstanderne i Socialdemokratiet har allerede brændt mange millioner af på kampagner, siger Christine Cordsen.

Løkke kæmper med flere problemer

Ventetiden har indtil videre ikke afspejlet sig i en mere gunstig position i meningsmålinger for Lars Løkke Rasmussen.

I den seneste meningsmåling, som Epinion har lavet for DR Nyheder 11. april 2019, står blå blok - altså Venstre og de partier, der peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister - til at få sammenlagt blot 44,7 procent af stemmerne.

- Det er før lykkedes en regering at flytte mange vælgere i en valgkamp. Man skal også huske, at rigtig mange vælgere stadig er i tvivl, og at mange først beslutter sig i selve valgkampen. Men når det er sagt, så er Løkke så langt bagud i målingerne, at det ser meget svært ud, forklarer Christine Cordsen.

- Og Løkke kæmper med flere problemer. Flere af partierne i blå blok står til tilbagegang, og så er der to partier, som kommer på stemmesedlen, men ikke står til at komme i Folketinget. Begge partier støtter Lars Løkke Rasmussen som statsminister, så han har udsigt til nogle blå stemmer, der vil gå til spilde i det store statsministerspil.

Hvornår kommer valget så?

Hvis Lars Løkke Rasmussen vælger at lade valgperioden løbe helt ud, når den op på 1.460 dage.

Altså har han 52 dage fra i dag, til valget senest skal være afholdt. Derfor er det naturligt nok kun et spørgsmål om tid, før det sker.

- Alt tyder på, at regeringen går efter en aftale om en ny og forbedret seniorpension til nedslidte, inden der udskrives valg. Den ser ud til at kunne lande i næste uge, og så kan Lars Løkke Rasmussen nå at udskrive valg til afholdelse sammen med europaparlamentsvalget 26. maj. Det regnes på Christiansborg for det mest sandsynlige, siger Christine Cordsen.

- Men han kan også vælge at trække den til allersidste dag. Altså mandag den 17. juni. Så skal valget senest udskrives et par dage efter, at vælgerne har været i stemmeurnerne søndag den 26. maj.

Rettet kl. 9.50: Det fremgik fejlagtigt af teksten, at Lars Løkke Rasmussen udskrev valget i 2015. Det var i 2011, og fejlen er nu rettet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk