Løkke sagde farvel med blandede følelser: 'Jeg skal jo også sætte en ny kurs – altså en personlig ny kurs'

Den tidligere partiformand var tydeligt berørt under sin tale.

Han havde signaleret det på forhånd: Jeg skal nok være sød ved alle – næsten alle.

Så da Lars Løkke Rasmussen lod vente på sig ved Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter, var der nervøse trækninger i salen. Hvorfor sad han ikke på sin plads, da efterfølgeren, Jakob Ellemann-Jensen, holdt sin første formandstale?

Det var jo også en noget uværdig måde, Lars Løkke Rasmussen for et par måneder siden røg ud af partiet på, konstaterede Venstre-nestoren Claus Hjort Frederiksen i et interview:

- Men jeg håber, at han er stor nok til ikke at gentage den strid her. For salen er fyldt med rigtig mange menensker, som føler en trang til at sige et pænt, hjerteligt og kærligt farvel til Lars.

Lars Løkke Rasmussen blev tydeligt rørt under Jakob Ellemann-Jensens takketale. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Kort efter kom han slentrende ind i salen, den detroniserede formand, for at modtage sine partifællers hyldest. Omgivet af sin familie - sønnen Bergur og konen Solrún - måtte han knibe en tåre, da Jakob Ellemann-Jensen holdt sin afskedstale til sin forgænger.

Efterfølgende indtog Løkke selv talerstolen - under stående klapsalver:

- Jeg har set frem til i dag. Men jeg håber, I vil have mig undskyldt, hvis jeg siger, at det har været med lidt blandede følelser, indledte Lars Løkke Rasmussen sin tale.

Det var første gang, han talte direkte til sine partifæller, efter han trak sig som formand i forbindelse med et hovedbestyrelsesmøde den 31. august.

- Nu står jeg så her i dag. Det er - for at være ærlig - lidt mærkeligt. Men jeg vil gerne sige tak. Tak for alt til de fleste, sagde Løkke fra talerstolen, for så at holde en pause, hvor salen tøvende grinede, før Løkke tilføjede:

- Tak til alle for det meste, og salen kunne bryde ud i klapsalver.

Lars Løkke Rasmussen gik på talerstolen til stående klapsalver og skilte med "Tak, Lars". (Foto: henning Bagger © Scanpix)

- Vi kender hinanden godt og har gjort det længe. Vi kender hinandens styrker og svagheder, og der er ingen grund til at rippe op i det, tilføjede Løkke.

Løkke: Nu kan jeg i højere grad sige, hvad jeg selv mener

Her ville vi gerne have bragt et interview med Lars Løkke Rasmussen, men han ønskede ikke at tale med pressen i Herning efter sin tale. Han forlod kongrescenteret umiddelbart efter.

Så i stedet dykker vi ned i nogle af de anekdoter, selverkendelser og spydigheder, han kom med i sin tale.

For i de måneder, der er gået, siden Lars Løkke Rasmussen blev fortid i partitoppen, har han fundet ud af, at der ikke er meget, han savner ved livet som partiformand og statsminister.

- For livet uden for Statsministeriet og formandskontoret har nogle helt oplagte fordele: Man kan i højere grad sige, hvad man selv mener og tror er det rigtige. På det punkt tog jeg måske lige lovlig forskud på glæderne allerede i valgkampen, sagde Lars Løkke Rasmussen med henvisning til den bombe, han smed ind i valgkampen, da han åbnede døren på klem for et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre.

- Men det mente jeg faktisk – og det gør jeg principielt stadigvæk. Men nu er, hvad jeg mener, jo fuldstændig ligegyldigt. Vigtigst er, at mange danskere mente og mener det samme: Fri os for yderfløjenes ultimative synspunkter og krav, sagde Løkke.

Lars Løkke Rasmussen havde sin familie med til Venstres landsmøde. Her ses hans søn, Bergur Løkke Rasmussen til venstre. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Han takkede også en lang række mennesker ved navn - folk, han har samarbejdet med, siden han for 38 år siden meldte sig ind i Venstre.

Tydeligt berørt - med en stemme, der knækkede over - takkede Lars Løkke Rasmussen også sin kone, Sólrun Løkke Rasmussen, for at være "den faste klippe i mit liv, når jorden rystede under mig":

- Og det er trods alt sket en enkelt gang eller måske to, erkendte Løkke, før han fortsatte:

- Jeg ville aldrig have mødt Solrún, hvis ikke det havde været for et møde i VU’s forretningsudvalg. Så der kan godt komme gode ting ud af forretningsudvalgsmøder, sagde han med slet skjult henvisning til forretningsudvalgsmødet den 31. august, der endte med, at han trak sig som formand.

"Jeg tænker, mens jeg taler, og beslutter mig, mens jeg handler"

Da Jakob Ellemann-Jensen blev valgt som Venstres nye formand på partiets ekstraordinære landsmøde i september, sagde hans far, tidligere Venstre-formand Uffe Ellemann-Jensen, at "gamle formænd og farmænd skal lade være med at blande sig".

Og den linje fulgte Lars Løkke Rasmussen i sin tale, hvor han blot konstaterede, at han var "helt tryg" ved Jakob Ellemann-Jensens kurs.

- Jeg skal jo også sætte en ny kurs – altså en personlig ny kurs. Det er jeg mere spændt på, sagde Lars Løkke Rasmussen og tilføjede med et skævt smil:

- For som I efterhånden ved, så tænker jeg, mens jeg taler, og beslutter mig, mens jeg handler.

Indtil videre er Løkke fortsat medlem af Venstres folketingsgruppe, men han ses sjældent på Christiansborg, og i sin tale i dag lod han forstå, at han har fremtidsplaner, han endnu ikke vil - eller kan - løfte sløret for. Men han lovede dog sine partifæller én ting om sine egne planer:

- De kommer ikke til at karambolere med jeres, som jeg glæder mig til at følge med i.

Lars Løkke Rasmussen fik blomster og et maleri som tak for sine ti år som Venstres formand. (Foto: henning Bagger © Scanpix) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Han signalerede også, at han ikke - som der ellers har været spekuleret heftigt i på rygtebørsen - er på vej ind i et nyt parti:

- Jeg vil gerne sende en særlig opfordring til dem, der meldte sig ud af Venstre i dagene efter den 31. august: Se nu at få meldt jer ind igen. Der er kun ét bredt folkeligt forankret liberalt parti i Danmark: Det er Venstre. Og vi har ikke brug for forkølede efterligninger.

Genoplev Lars Løkke Rasmussens politiske karriere i billeder og ord i denne webfeature.