Løkke samler 91 storbyer til kamp for klimaet

Selv om Donald Trump vil trække USA ud af Paris-aftalen, så er flere amerikanske byer uenige i beslutningen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer ifølge Berlingske onsdag i forbindelse med FN's generalforsamling en plan, der omfatter 91 storbyer. (Foto: Darren Ornitz © Scanpix)

Det kan godt være, at den amerikanske præsident Donald Trump ikke føler sig forpligtet til at opfylde de klimamål, som det meste af verden ellers blev enige om i Paris i december forrige år.

Men det forhindrer ikke andre i at arbejde for at overholde dem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer ifølge Berlingske onsdag i forbindelse med FN's generalforsamling en plan, der omfatter 91 storbyer.

Blandt dem finder man amerikanske byer som New York, Chicago, Los Angeles, Houston og San Francisco. Desuden er otte lande udover Danmark med i projektet.

De har alle tilkendegivet, at de agter at leve op til de aftale klimamål, uagtet at præsidenten altså har en anden holdning.

- Trump misser noget amerikansk lederskab. Det er jo også i USAs interesse.

- Den luft, vi indånder, kender ingen grænser, og de klimaforandringer, vi oplever, kender ingen grænser, siger statsministeren til Berlingske.

Initiativet hedder P4G, som står for "Partnering for Green Growth and the Global Goals 2030".

Der oprettes en fond på indledningsvis seks milliarder kroner, der skal være med til at understøtte grønne initiativer i de byer, der har tilsluttet sig.

Der oprettes desuden et klimahovedkvarter i Washington, ligesom det er tanken, at der skal afholdes topmøde i gruppen i slutningen af november næste år.

Fakta om initiativet

  • Projektet skal være med til at forbedre samarbejdet mellem virksomheder, regeringer, regioner og byer og herved gøre det nemmere at skabe grøn vækst.

  • Hovedfokusset i projektet vil ligge på sektorerne landbrug, fødevarer, energi, byer, vand og økonomisk bæredygtighed.

  • Selve gennemførelsen af partnerskaberne vil koste mange milliarder. Dansk finansiering ske gennem Verdensmålsfonden (SDG Investment Fund), der kan bidrage til investeringer på omkring 30 milliarder kroner i vækst- og udviklingslande frem mod 2021.

/ritzau/

Facebook
Twitter