Løkke starter politisk netværk, men tøver med nyt parti: 'Det afhænger helt af interessen'

- Løkke tager nu første skridt på en vej, der kan føre ham ind i rollen som partileder, vurderer Jens Ringberg

Lars Løkke Rasmussen holdt tale ved en demonstration mod regeringen efter den ulovlig ordre om at aflive alle mink. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

En uge efter, at Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af Venstre efter 40 års medlemsskab, er han nu klar med sit næste projekt.

Den tidligere formand for Venstre og statsminister starter det, han kalder for et politisk netværk.

Til at begyndte med er det et sted, hvor danskerne kan mødes for at skabe politik, der ligger i tråd med Lars Løkke Rasmussens værdier. Men han afviser ikke, at det kan føre til mere.

Det siger han i et interview i P1-programmet Ugens gæst.

Hvad er et netværk?

- Det er et mødested. Hvis jeg var yngre, ville jeg måske kalde det for en bevægelse. Det er et forsøg på at komme i direkte dialog med danskere, der har de samme grundværdier som mig. Man skal kun melde sig ind, hvis man kan se sig selv i det, jeg står for.

Bliver det til et nyt parti?

- Måske, det afhænger helt af interessen. Jeg fornemmer, der er mange, der synes, vi skal angribe politik på en ny måde, og er der nok, kan der måske komme et nyt parti ud af det.

Hvem skal med dig?

- Alle er velkomne, hvis de deler grundholdninger med mig. Men jeg ikke gået på strandhugst, og jeg har ikke været ude at tale med et eneste folketingsmedlem, hverken fra mit eget parti eller andre partier, for at spørge dem, om de ville være med. Det ville være upassende, så længe jeg var medlem af Venstre.

Skal Inger Støjberg være med?

- Det kan jeg ikke forestille mig. Hvis man læser det, som jeg står for, så hviler det blandt andet på, at der går en ny skillelinje ned i dansk politik mellem dem, der er ekstremt nationalt orienteret og dem, der har et lidt større udsyn, siger Lars Løkke Rasmussen.

Inger Støjberg blev presset ud som næstformand for Venstre mellem jul og nytår, men de to har altså ingen planer om at lave noget sammen. Løkke siger også i radioprogrammet, at han forventer at bakke op om en rigsretssag mod Støjberg i sagen om at adskillelse af unge asylpar.

- Meget tyder på, at der kommer en rigsret, og meget tyder på, at jeg også stemmer for den, siger Løkke.

Sejltur over Atlanten lagde kimen

Lars Løkke Rasmussen trak sig den 31. august 2019 tilbage som formand for Venstre. Det skete efter et indædt magtopgør i partiet, hvor Lars Løkke Rasmussen og den daværende næstformand Kristian Jensen stod på hver sin side.

I tiden der siden er gået, har Lars Løkke Rasmussen flere gange været på konfrontationskurs med Venstre. Han skrev en bog, hvor han gentog sit budskab fra valgkampen om et samarbejde hen over midten, der kunne holde de politiske yderfløje uden for indflydelse. Bogen kom samtidig med, at Venstres nye formand Jakob Ellemann-Jensen afviste sådan et samarbejde. Og han har skrevet debatindlæg i B.T., hvor han gav udtryk for holdninger, der ikke altid flugtede lige godt med, hvad Venstre mente.

Senest satte han folketingsarbejdet til side for at sejle over Atlanterhavet som deltager i realityprogrammet "Over Atlanten". Det blev en tur, der gav Løkke det sidste skub til at forlade Venstre og starte sit eget projekt.

- Det lagde kimen til det, og det var en af grundene til, at jeg tog med på den tur. Jeg havde brug for at finde et frirum, hvor jeg ikke blev forstyrret af alt muligt. Derude var det ikke noget internet og snik snak om, hvad der rør sig i dansk politik. Der var tid til eftertanke.

Hvad var den vigtigste erkendelse på Atlanten?

- På det personlige plan var det, at jeg ikke opfatter mig selv om en færdig mand. Jeg er 56 år, og jeg er for ung til at melde mig ud. Og jeg fungerer ikke, når jeg bliver sat helt uden for indflydelse.

Du siger, du har fået din frihed tilbage. Var du stækket i Venstre?

- Ja, det er vist ret åbenlyst, siger Lars Løkke Rasmussen.

Jeg har lært af mine fejl

Lars Løkke Rasmussen lægger op til, at hans netværk er midtersøgende.

"Fordi jeg er træt af en politisk kultur, hvor en idé pr. definition er dårlig, hvis den er udtænkt af en politisk modstander," skriver han på sin hjemmeside.

Han erkender, at han gennem sine mange år i sin politik selv har været en del af den kultur.

- Jeg har selv ført blokpolitik, men man skal aldrig blive for gammel til at lære af sine fejl. Jeg har med stigende intensitet over de sidste fem år kunne se, at dansk politik låser sig. Det så jeg selv, da jeg var stasmininter, og det er frosset til igen nu.

- Jeg er liberal, og jeg ikke et andet menneske i dag, end jeg var i går, Men jeg er også formet af de mange år, jeg har været i politik. Mit afsæt er at finde den rigtige balance mellem individ og fællesskab. At der er en solid offentlig sektor, men hvor der er også er frihed til at tage et initiativ og søge egen lykke, siger han i interviewet i Ugens gæst.

Få et overblik over Løkkes lange politiske karriere her

 • Formand for Venstres Ungdom (VU) 1986-1989.

 • Medlem af byrådet i Græsted-Gilleleje Kommune 1986-1997.

 • Medlem af Folketinget siden 1994.

 • Amtsborgmester i Frederiksborg Amt 1998-2001.

 • Næstformand for Venstre 1998-2009.

 • Indenrigs- og sundhedsminister 2001-2007.

 • Finansminister 2007-2009.

 • Formand for Venstre siden 2009.

 • Statsminister 5. april 2009 til 3. oktober 2011.

 • Statsminister 28. juni 2015 - 2019.

 • Trådte tilbage som formand for Venstre den 31. august 2019.

 • Meldte sig den 1. januar 2021 ud af Venstre.

 • Bestyrelsesformand for Global Green Growth Institute, GGGI, maj 2012 - efteråret 2014.

 • Bestyrelsesformand for Løkkefonden.

 • Kilde: Ritzau