Løkke tænker højt i ny bog: Skal jeg slå døren til politik ind igen?

Den tidligere statsminister mener, der kan blive brug for "et nyt politisk initiativ" – i en ny bog holder han alle muligheder åbne.

Det var en vred og skuffet Lars Løkke Rasmussen, der i 2019 kastede håndklædet i ringen og forlod formandskabet i Venstre. I ny bog åbner han op for genkomst. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Enten skal Lars Løkke Rasmussen acceptere sin status som absolut forhenværende toppolitiker – eller også skal han søge tilbage mod midten af den politiske manege.

Begge dele er muligt. Og beslutningen er ikke taget. Men den er tæt på.

Den tidligere statsministers svære valg ridses op i hans nye bog ”Om de fleste og det meste”, der udkommer mandag.

Løkke dur simpelthen ikke til at være halvt med i det politiske liv, skriver han hen mod bogens slutning. Og fortsætter så:

- Derfor er jeg nødt til snart at træffe mit valg: Enten må jeg acceptere, at den politiske dør er lukket bag mig. Eller også må jeg snurre rundt på hælene og slå den ind igen.

I et interview med DR Nyheder uddyber Lars Løkke Rasmussen sine overvejelser. Han forklarer, at han fortsat er dybt optaget af de tanker, han præsenterede i en bog under valgkampen i 2019 – tanken om et bredt reformsamarbejde hen over midten i dansk politik.

- Jeg sidder og kigger nøje efter, om der er nogen, der samler den handske op, jeg kastede. Nemlig ambitionen om at bygge en bro mellem de reformkræfter, der er i den voksne del af venstrefløjen og i dele af den borgerlige fløj.

- Hvis dét fortabes, så er der brug for, at nogen tager et politisk initiativ, fastslår Lars Løkke Rasmussen over for DR Nyheder.

Tager læseren med til Brejning

Dét – et nyt initiativ - kunne lugte af en ny partidannelse. Dertil svarer Lars Løkke Rasmussen:

- Mit klare udgangspunkt er, at Danmark har rigeligt med partier, så det er ikke min ambition. Jeg håber snarere, at mit eget parti finder den vej frem, som jeg tror på. Gør man det, vil Venstre være det parti, jeg stemmer på til min dødsdag.

Løkkes ”udgangspunkt” er altså ikke at danne nyt parti, understreger han – omend han fortæller, at han får mange opfordringer om at gøre netop dét.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen indeholder hans nyeste bog en lang række erindringsglimt fra barndommen til nutiden – og dermed også en række af de mange dramatiske højdepunkter i et turbulent politisk liv.

Tiden som formand for Venstre sluttede brat, da Lars Løkke Rasmussen udvandrede fra et hovedbestyrelsesmøde i Brejning. I den nye bog tager Lars Løkke Rasmussen læseren helt med ind i lokalet – bogstaveligt talt. Han optog nemlig mødet på sin mobiltelefon.

Derfor kan Lars Løkke Rasmussen gengive præcist, hvad der skete på mødet, i minutterne før han forlod mødet ad en bagdør og kørte væk som forhenværende formand for Danmarks største borgerlige parti. Det var en dramatisk exit. Løkke holdt en lang tale. Alle var stille i 13 sekunder, så begyndte folk at klappe – og Løkke gik ud og satte sig i en bil.

Den sidste lyd på lydoptagelsen er Løkkes egen stemme – ord til hans personlige assistent, der sidder ved rattet i Løkkes bil:

”Lad os komme afsted. Nu, nu, nu!”

Få dage senere tager Lars Løkke Rasmussen fat på overvejelserne om sit liv efter tiden som Venstres formand. Eksempelvis får han hurtigt kontakt til advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, hvor han senere ansættes som konsulent.

Tilbud om at gå af - mod betaling

Løkke Rasmussens forhold til partiet Venstre er i det hele taget et omdrejningspunkt i hans nye bog. Højdepunkter og sejre genfortælles – men også lavpunkter, som hidtil har været holdt hemmelige. Blandt andet at folk i partiet efter valget i 2019 prøvede så at sige at købe Lars Løkke Rasmussen ud af Venstre.

Løkke fik i sommeren 2019 en opringning ”fra en seriøs person med mandat til at afdække, om en sikring af min fremtidige indkomst kunne få mig til at trække mig frivilligt”.

- Jeg blev rasende. ”Hvem fanden tror de, jeg er”, beretter Lars Løkke Rasmussen i bogen.

Da DR Nyheder spørger til episoden, lyder svaret fra den tidligere statsminister:

- Man kan mene om mig, hvad man vil, men jeg har aldrig i min politiske gerning været drevet af materiel velstand. Jeg bliver selvfølgelig forarget over, at der pludselig er nogen, som siger: Hvis du bare bliver hængende, fordi du mangler smør på brødet, så skal vi godt nok køre en ordentlig mejerivogn ind til dig, siger Lars Løkke Rasmussen og fastslår, at det tilbud “tenderer” at være noget af det mest ubehagelige, han personligt har oplevet i sine flere årtier i dansk politik.

Hvordan kan du være sikker på, at det var folk i Venstre, der stod bag tilbuddet om at betale dig for at gå af?

- Fordi jeg ved, hvem der ringede, og hvad der blev sagt, siger Løkke og afviser at sætte navn på.

Er det ikke en meget grov anklage mod dine egne partifæller at sige, at det var folk i Venstre, som stod bag tilbuddet om at betale dig for at gå af som formand for Venstre?

- Nej, det er en fuldstændig nøgtern beskrivelse af, hvad der skete, siger Lars Løkke Rasmussen og tilføjer: Min dokumentation er min selvoplevelse. Man må jo tage mit ord for det, som det er.

Ud over den konkrete episode fortæller Lars Løkke Rasmussen i bogen kun få ting om tiden op til mødet i Brejning. Han har, skriver han, valgt at parkere de dramatiske uger ”i en sort boks med en mental hængelås”.

Han kæmper mod fristelsen til at låse boksen op, skriver han. Mens han overvejer fremtiden uden for politik. Eller i politik.

Løhde: Det har vi aldrig hørt om

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar om pengetilbuddet til Løkke fra Venstres nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, men han har ikke ønsket at stille op til interview.

I stedet har partiets politiske ordfører, Sophie Løhde, sendt denne udtalelse:

"Det har vi aldrig nogensinde hørt om, og vi har ingen kendskab til det. Det må stå for Lars’ egen regning”.