Løkke til De Konservative: Fristende at slå os sammen og komme over 20 procent igen

De Konservatives 100 års fødselsdag samlede en lang række markante politiske skikkelser på Christiansborg.

Både statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S) holdt tale ved receptionen i forbindelse med De Konservatives 100 års fødselsdag. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Herrerne havde fundet det mørkegrønne slips frem, fødselsdagskagen var enorm, og selv statsministeren var mødt op.

Det var til at mærke, da De Konservative i anledning af partiets 100 års fødselsdag holdt reception i Fællessalen på Christiansborg.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) leverede da også de forventede lykønskninger, men var heller ikke sen til at komme med dybere betragtninger om det historiske søskendeforhold de to partier imellem.

- Venstre og De Konservative er en slags søskende. Vi er ikke ens, men vi deler dog måske de samme borgerlige gener. Vi hører sammen, som brødre gør, og så slås man. Det er nok også meget sundt, for vi går ikke ind for monopoler. Så det er nok godt med noget konkurrence, sagde han:

- Nogle gange har folk ude fra betragtet det sådan, at vores gen-masse ser så identisk ud, at nogen har talt om, at vi skulle slå os sammen. Det har jeg nu aldrig selv oplevet som værende særligt fristende, selvom man jo i den aktuelle situation kunne sige, at vi måske skulle gøre det. Så kom vi igen over 20 procent i meningsmålingerne, lød det fra Løkke med slet skjult henvisning til, at begge parter har set bedre dage, når det kommer til vælgeropbakning.

Skifte holdning, nej standpunkt

Det fik latteren til at brede sig i salen, og statsministeren var flere gange i det muntre hjørne - med De Konservatives gamle partiprogram som omdrejningspunkt:

- Et sted i partiprogrammet tales der om virksom støtte til ædruelighedens fremme. Og jaja, der er da vin på bordet, og jeg kan da også erindre et enkelt eksempel, hvor det har haft en betydning for partiet som sådan, lød det med klar henvisning til tidligere K-formand Hans Engells møde med en særlig betonklods på Helsingørmotorvejen i 1997 i alkoholpåvirket tilstand.

Også DF-formand Kristian Thulesen Dahl var til stede ved de Konservatives reception.

- Tiden er ikke helt gået i stå, selv for De Konservative. For selvom meget er, som det var engang, er der alligevel sket ændringer. Det forekommer mig i hvert fald, at der er nogle konservative, der fuldstændig har glemt eller fortrudt, at der som et centralt punkt i partiprogrammet dengang stod, at man ville beskatte jordejendom.

- Jeg ved ikke, om man har skiftet holdning eller standpunkt, sagde Løkke.

Løkke fik i foråret 2013 på puklen for at ville skelne mellem at have en holdning og et standpunkt, da han skulle forklare, hvorfor han nu gik ind for blandt andet dobbelt statsborgerskab.

Elever var dumpet

Også Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen (S), var inviteret til at tale ved fødselsdagen, og hun var i et lidt mere spydigt hjørne:

- Indimellem kan udviklingen, som Danmark har gennemgået, betyde, at de klassiske, gamle partier, bliver lidt klemt. Man kan vel også en dag som i dag sige, at de Konservative har stået for en lidt større del af underholdningen i dagspressen, end jeres stemmetal egentlig tilsiger, sagde hun.

S-formanden fremhævede dog også det, der ifølge hende er bedst ved De Konservative.

- Når De Konservative er bedst, står partiet for det, nogle har kaldt borgerlig anstændighed. At Fanden ikke bare skal have lov til at tage de sidste. At der er nogle spilleregler, der får det hele til at hænge sammen. At vores samfund skal ses som en helhed, lød det.

Ude i Fællessalen var der ikke kun blevet plads til chefredaktører, direktører og tidligere partispidser, men også helt almindelige medlemmer som den 65-årige lærer Anders Skou Hansen, der har hængt ved siden 1970'erne.

Anders Skou Hansen var som menigt K-medlem mødt op ved dagens reception på Christiansborg.

Han arbejder med at hverve nye medlemmer i Egedal-kredsen i Nordsjælland og forbliver loyal trods partiets nedtur i meningsmålingerne.

- Jeg synes, det er okay med Pape. Han skal have noget tid, så lad os nu give ham nogle år til at bevise sig. Jeg ser det lidt som en fodboldklub, der falder ned igennem rækkerne. Den skal også have tid til at genrejse sig, sagde Anders Skou Hansen.

Han insisterede dog på at kritisere de Konservatives Stop-kampagne, hvor det kontroversielle begreb "Nazi-islamisme" indgik.

- Jeg var meget uenig i Stop-kampagnen. Den var mine egne elever selv dumpet på, lød fra Anders Skou Hansen.