Løkke til sin finansminister: Stop nu den jammer, Claus

Statsministeren brugte Claus Hjort Frederiksens egne ord i et forsøg på at gyde olie på vandene mellem regeringen og kommunerne.

KL startede torsdag Kommunalpolitisk Topmøde i Aalborg. Her ses statsminister Lars Løkke Rasmussen efter sin tale med finansminister Claus Hjort Frederiksen og gruppeformand Søren Gade. KL-formand Martin Damm kan skimtes i baggrunden. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Alle skal stoppe med at jamre – ikke mindst finansminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da Løkke i dag holdt tale for Kommunernes Landsforening (KL) i Aalborg.

Statsministeren henviste til sin finansministers famøse udtalelse ved et andet kommunalpolitisk arrangement tilbage i januar. Her beskyldte Claus Hjort Frederiksen kommunerne for ”klagesang” og ”jammer” som følge af øgede udgifter til flygtninge samt besparelser i form af regeringens krav om et omprioriteringsbidrag, som næste år vil trække 2,4 milliarder kroner fra kommunernes kasser over til staten.

Lars Løkke Rasmussen mente med sin mangeårige baggrund i kommunalpolitik og endnu flere år i landspolitik, at han kan se sagen fra begge sider.

- Derfor tør jeg også godt sige: Stop nu den jammer… Claus.

Replikken og den indlagte kunstpause fra statsministeren høstede stor latter hos de mange kommunalpolitikere i salen, og Løkke fortsatte:

- Man skal ikke sidde derovre og jamre i Finansministeriet. Det skal man ikke. Man skal sådan set heller ikke gøre det andre steder. For det er ikke staten mod kommunerne. Det er ikke kommunerne mod staten. Det er os - Danmark, danskerne - imod resten af verden, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Det er ikke kommunerne mod staten. Det er os - Danmark, danskerne - imod resten af verden.

lars løkke rasmussen

Ikke vores - ikke jeres

Statsministerens hovedbudskab til kommunerne var i denne del af talen, at der ikke er noget, der hedder ”vores” og ”jeres” penge. Det er ikke statens penge, og det er ikke kommunernes penge, lød det.

- Det er danskernes penge, vi taler om. Og uanset hvilken lomme, vi tager pengene fra, eller putter dem ned i, så bliver der hverken flere eller færre penge. Jeg ved godt, det er en banalitet, jeg måske slår fast her, men jeg synes helt ærligt, at det i så fald er en banalitet, der er totalt fraværende i debatten, sagde Løkke.

Lars Løkke Rasmussens regering har fået hård kritik fra kommunerne for det såkaldte omprioriteringsbidrag, der dikterer, at kommunerne skal spare én procent af deres samlede budget og aflevere pengene til staten, som så kan råde over dem.

Det vil ifølge kommunerne give markante besparelser på en række velfærdsområder, men det nægtede finansminister Claus Hjort Frederiksen at medgive, da han i januar bad kommunerne indstille deres ”jammer”.

Hjort: Kald det, hvad du vil

Om han selv jamrer, når han brokker sig over kommunernes indsigelser mod regeringens omprioriteringsbidrag, vil Claus Hjort Frederiksen i dag ikke forholde sig direkte til.

- Du kan kalde det, hvad du vil, siger Claus Hjort Frederiksen til DR Nyheder efter Lars Løkke Rasmussens tale.

- Vi sidder jo med den realitet og kan se på de svigtende indtægter og øgede udgifter. Ikke bare i kommunerne, men også i staten og regionerne. Derfor er det vores ansvar at få det samlede regnestykke til at gå op.

- Om det er jammer eller ej, det ved jeg ikke. Men det er i hvert fald en realitet, at indtægterne svigter, og udgifterne stiger, siger finansministeren.