Løkke trodser opfordring fra baglandet: Nægter at trække sig som formand

Det utilfredse bagland må stille med en modkandidat på landsmødet, hvis de vil have ny formand for Venstre.

Lars Løkke Rasmussen har ikke tænkt sig at opgive formandsposten i Venstre uden kamp.

- Jeg synes, det er en forkert og forhastet beslutning, som jeg ikke deler, og derfor vil jeg fortsat søge opbakning hos de 850 delegerede, der er ved Venstres landsmøde, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen

Venstre-formanden viger altså ikke en tomme, selvom klare stemmer fra partiets bagland kræver en ny ledelse af partiet.

- Jeg flyttede partiet under valgkampen, og vi står nu stærkere end nogensinde.

- Den linje, jeg og vi har lagt, tror jeg er rigtig og nyder bred opbakning hos vores 35.000 medlemmer og de mere end 800.000, der har stemt på os. Og jeg synes, jeg er den rigtige til at stå i spidsten for den, fastslår Lars Løkke Rasmussen.

'Selvfølgelig gør det indtryk'

Alligevel gør det indtryk på den mangeårige formand, at hans bagland er så utilfreds med ledelsen, at de vil skifte ham ud.

- Selvfølgelig gør det indtryk.

- Men jeg vil også gerne udfordre deres synspunkt, og det er derfor jeg ser frem til den drøftelse, som vi skal have på hovedbestyrelsesmødet og ikke mindst til debatten på landsmødet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han har selv advokeret for at rykke landsmødet frem. Det er planlagt til at foregå midt i november, men der er behov for en afklaring om den fremtidige partiledelse, inden Folketinget åbner 1. oktober, lød det fra Lars Løkke Rasmussen i en video på Facebook søndag aften.

Kun plads til én politisk linje

I sidste ende handler det hele om politik, ikke om personer, mener Lars Løkke Rasmussen.

Han påpeger, at det var et interview i Berlingske, hvor næstformand Kristian Jensen kritiserede netop hans nye politiske kurs i retning af et SV-samarbejde, som han luftede under valgkampen. Herefter flammede debatten op i Venstre.

- Men det skal man jo ikke bruge til at sprænge det hele i luften – det skal man jo bruge til at finde ud af, hvilken linje der skal gælde. Politik handler jo om politik i første række – og dernæst personer, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han afviser, at samarbejdet i formandsskabet, og hans personlige kemi med næstformand Krisitan Jensen i det hele taget, skulle være dårlig.

- Men én ting, der selvfølgelig må gælde, er, at vi selvfølgelig ikke kan have to forskellige politiske linjer i partiet, siger Lars Løkke Rasmussen.

Adspurgt om han kan forstå, at der er nogle, der synes, det er på tide, linjen bliver lagt af nogle andre, lyder svaret:

- Det er klart, at man kan jo ikke puste ild i noget, hvis der ikke er nogen gløder. Men dem skulle man hellere slukke – fremfor at brænde det hele af, som nogle har travlt med at gøre i øjeblikket.

Krisestemning

Baglandet i Venstre har de seneste uger diskuteret ledelsens fremtid på møder i hele landet.

I aftes var de midtjyske Venstre-spidser i form af kommuneforeningsformændene fra Region Midtjylland samlet. Det er et område, der vejer tungt i partiet og sidder på mere end en femtedel af de delegerede med stemmeret til landsmødet.

Beskeden herfra til Lars Løkke og Krisitan Jensen er i dag blevet meldt klart ud. Samtlige hovedbestyrelsesmedlemmer i Region Midtjylland opfordrer dem til at trække sig begge to.

Du kan se hele interviewet med Lars Løkke Rasmussen herunder. Artiklen fortsætter under videoen.

I weekenden mødes både Venstres forretningsudvalg og partiets hovedbestyrelse også med det uomgængelige spørgsmål på dagsordenen om, hvem der skal stå i spidsen for Venstre frem mod næste valg.

Både regionsrådspolitikere og kommuneforeningsformænd har også ytret ønske om en ny ledelse, mens en lang række folketingsmedlemmer har erklæret deres støtte til Lars Løkke Rasmussen.

Næstformand Kristian Jensen har endnu ikke villet tage stilling til opfordringen om, at han og Lars Løkke bør trække sig.

- Det er sådan, at vi har et møde på fredag og lørdag. Der har baglandet mulighed for at snakke direkte med ledelsen, og det synes jeg, vi skal respektere, siger han.

Kristian Jensen er selv valgt i Midtjylland.