Løkke udpeger én mand til tjek af Danmarks udenrigspolitik

Danmarks ambassadør i Indien skal stå i spidsen for at samtænke al dansk udenrigspolitik.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har udpeget Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, til at foretage en udredning af dansk udenrigspolitik. (© Udenrigsministeriet)

Det bliver som ventet Danmarks ambassadør i Indien, Peter Taksøe-Jensen, der skal stå i spidsen for regeringens udredning og samtænkning af dansk udenrigspolitik.

Den snart forhenværende ambassadør skal skabe ”de bedst mulige rammer for en stærk og sammenhængende dansk udenrigs-, sikkerheds-, forsvars- og handelspolitik”, meddeler statsminister Lars Løkke Rasmussen.

- Målet er, at vi indenfor et halvt år får et samlet strategisk bud på, hvilke kerneopgaver Danmark kan og skal løse udenfor landets grænser, samt hvordan vi i den forbindelse bedst fremmer danske interesser og værdier, siger statsministeren i en pressemeddelelse.

- Det er vigtigt, vi fokuserer indsatsen, hvor vi kan gøre den største forskel. Udenrigs- og sikkerhedspolitikken skal i endnu højere grad understøtte et trygt og rigt Danmark med en stærk sammenhængskraft. Det kræver et nøgternt overblik og en skarp analyse af de tendenser, vi ser internationalt, siger han.

"Erfaren og respekteret person"

Venstre-regeringen skriver i sit regeringsgrundlag, at ”en erfaren, respekteret person med internationalt udsyn om hurtigt at forestå et udenrigspolitisk udredningsarbejde”.

- Udredningen skal afdække den nye udenrigs- og sikkerhedspolitiske virkelighed. Samtidig skal den præsentere et samlet strategisk bud på en stærkere koordinering og samtænkning af Danmarks udenrigs- og sikkerhedspolitik, forsvarspolitik, handelspolitik og eksportfremme samt udviklingspolitik, hedder det i regeringsgrundlaget.

Peter Taksøe-Jensen har været ansat i Udenrigsministeriet siden 1988 og er foruden sin tid som ambassadør i USA kendte for at være hovedarkitekten bag det juridiske notat, som i 2003 banede vejen for Danmarks deltagelse i Irak-krigen.

Taksøe-Jensen stod desuden på vidnelisten i den nu nedlagte Irak-kommission.

Peter Taksøe-Jensen. (© Udenrigsministeriet.)

Ekspert: Besynderlig konstruktion

Beslutningen om at lade én person stå i spidsen for at samtænke de mange forskellige politikområder mødte allerede under valgkampen kritik fra en række eksperter, ligesom den daværende SR-regering var meget skeptisk.

- Det er en på mange måder besynderlig konstruktion. Jeg tvivler på, at der findes én ekspert, som har alt den fornødne kompetence, lød det eksempelvis fra Jacob Torfing, professor i politik og offentlige institutioner på Roskilde Universitet.

Peter Taksøe-Jensens udredning skal ligge klar senest 1. maj 2016 og skal blandt andet indgå i grundlaget for kommende forhandlinger om et nyt forsvarsforlig fra 2017 og ”en ny udviklingspolitisk strategi”.