Løkke: Unge skal have rigtige praktikpladser i virksomheder

Erhvervsskolernes problemer med at finde praktikpladser i virksomheder skal løses i de næste trepartsforhandlinger, siger statsministeren.

I årevis har skiftende regeringer prøvet at løse problemet med de manglende praktikpladser. Nu vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) prøve at løse det. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Det nytter ikke noget, at mange unge på erhvervsuddannelserne støder panden mod muren, når de jagter en praktikplads i en virksomhed.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der vil gøre virksomhedspraktikpladser til hovedtemaet, når trepartsforhandlingerne med arbejdsmarkedets parter bliver genoptaget i april.

- Det er regeringens mål, at vi kan sige til de unge, der ønsker en uddannelse, hvor der er efterspørgsel efter arbejdskraft, at hvis de tager ansvar og lever op til uddannelsens krav, så skal vi også sørge for, at der en praktikplads på en virksomhed, siger Lars Løkke Rasmussen.

Der har i årevis manglet praktikpladser til eleverne på erhvervsuddannelserne, og skiftende regeringer har prøvet at løse det med alt fra bonusordninger til virksomheder, der tager praktikanter, til flere praktikforløb på erhvervsskolerne.

Flere prognoser har vist, at Danmark kommer til at mangle tusindvis af faglærte om få år, fordi færre og færre unge vælger erhvervsuddannelserne.

Det skal der sættes en stopper for, mener statsministeren, som vil have flere af det, som han betegner som ”rigtige praktikpladser”.

- Er det en praktikpladsgaranti? Det så jeg sådan set gerne, men det er ikke sikkert, at vi kommer i mål lige med det sammen. Men det er en ambition. Lige nu er det min vurdering, at der er et godt grundlag for at løfte den, siger han.

- Uden rigtige praktikpladser får vi ikke de dygtige faglærte, som Danmark har brug for.