Løkke: Vi beholder grænsekontrol indtil EU's kontrol virker

Statsministerens melding til sine nordiske kolleger er, at grænsekontrollen beklageligvis fastholdes.

De nordiske statsministre er samlet i Bergen. Fra venstre Sveriges statsminister, Stefan Löfven, Lars Løkke Rasmussen, Erna Solberg, Norge, Finlands, Juha Sipilä og Islands statsminister, Bjarni Benediktsson. (Foto: Hommedal © Scanpix)

Danmark bevarer sin grænsekontrol, så længe EU's ydre grænsekontrol ikke virker.

Det fastslår statsminister Lars Løkke Rasmussen i Bergen, hvor han mødes med sine nordiske kolleger, Sveriges Stefan Löfven, Finlands Juha Sipilä, Islands Bjarni Benediktsson og Norges Erna Solberg.

- Så længe EU ikke kan kontrollere de ydre grænser, så beholder vi, desværre, en slags intern grænsekontrol. Det er en skam. Især fra et nordisk synspunkt, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Vi har haft nordisk passamarbejde i over 60 år. Derfor er det et tilbageslag, at vi af gode grunde måtte indføre grænsekontrol. Jeg er meget glad for, at Sverige har fjernet identitetskontrol i Øresundsregionen, siger han.

Id kravet ved indrejse i Sverige med tog, bus eller færge er bortfaldet, men der vil fortsat være skærpet grænsekontrol ved Øresundsbroen, og togpassagerer bliver stadig mødt af svensk politi på stationen i Hyllie.

EU har forlænget grænsekontrollen i et halvt år for Danmark, Sverige, Norge, Tyskland og Østrig.

Norge og Island står udenfor EU, men er med i Schengenaftalen, som regulerer EU's ydre grænser. Derfor håndhæver Norge og Island EU's ydre grænsekontrol.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk