Løkke vil drøfte fundamentalisme med partiledere

- Er der mulighed for at udfordre Grundloven?, spørger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der inviterer til møde om fundamentalisme.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil drøfte fundamentalisme og radikaliserede miljøer med partilederne efter påske. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Den seneste tids heftige debat om blandt andet TV2-dokumentaren "Moskeerne bag sløret", der har afsløret, at imamer fra otte moskeer har undervist i stening af utro kvinder og vejledt kvinder til at blive hos deres voldelige mænd, får nu statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på banen.

Han indkalder umiddelbart efter påske partilederne i Folketinget til drøftelser om, hvordan fundamentalisme i radikale miljøer kan bekæmpes.

- Jeg har ikke svarene, men jeg vil gerne tilbyde de partier her i Folketinget, som anerkender det her paradoks, så vi kan give et samlet virkningsfuldt gensvar, til et samarbejde med regeringen, siger Løkke under spørgetimen.

- Umiddelbart efter påske vil jeg invitere partilederne til et møde i Statsministeriet for at igangsætte et arbejde med kirkeminister Bertel Haarder for bordenden og sammen med integrationsminister Inger Støjberg og andre relevante ministre for at finde løsninger, der virker. siger statsministeren.

Han understreger, at det skal være løsninger, der respekterer demokratiet, men som "sætter hårdt ind over for dem, der ikke respekterer vores love".

- Det skal være løsninger, der betyder, at vi kan sige fra over for dem, der søger at begrænse vores frihed, som tager et opgør mod dem, der grundlæggende ønsker et opgør med det frie samfund, vi alle kender og elsker. Det er en udfordring, der favner bredt, og det handler om vores grundlæggende demokratiske værdier, siger Løkke.

S klar til forhandlinger

Statsministeren kalder det et paradoks, at vi har skabt et demokrati med en række frihedsrettigheder såsom ytrings- og forsamlingsfrihed, "som man så kan dække sig ind bag, når man de facto vil bekæmpe vores samfund."

- Det er det, der er dilemmaet. Vi skal reelt arbejde sammen helt ned i materien om, hvad vi kan. Er der mulighed for at udfordre Grundloven?, siger han.

- Vi er fundamentalt udfordret af nogen, der misbruger de frihedsrettigheder, der er skabt igennem generationer, for at undergrave dem, siger statsministeren og nævner, at han gerne vil undersøge, om man kan skærpe regelsættet i forhold til, hvad der skal for at kunne kalde sig et religiøst trossamfund.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er klar til forhandlingerne.

- Vi har parallelsamfund, hvor religiøse forkyndere mener, at de har en stærkere stemme end vores grundlov og menneskerettigheder. Det skal vi stå op imod, siger S-formanden, der allerede nu kommer med forslag til, hvad man kan gøre:

- Unge, der vil bryde ud af et undertrykkende miljø, skal have bedre muligheder til at gøre det, foreslår Mette Frederiksen.

Også i Dansk Folkeparti erklærer de sig parate til at deltage i drøftelserne: