Løkke vil fjernstyre kommuner for at få bedre integration

Statsministeren vil fjerne parallelsamfund, og hvis kommunernes skoler er for dårlige, skal Christiansborg styre dem.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen retter en skarp kritik af blandt andet Københavns Kommune, der ikke deltager i regeringens skolepulje. Her ses statsministeren sammen med netop Københavns overborgmester Frank Jensen .(foto: Henning Bagger / Scanpix 2017) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er parat til at gøre op med det kommunale selvstyre for at bekæmpe de parallelsamfund, hvor mange lever efter andre normer end de gængse i Danmark.

Dermed åbner Venstres formand for at pille ved et af de stærkeste principper i partiets politik. Nemlig at kommunerne har afgørende indflydelse på lokale forhold, for eksempel på bolig- og skoleområdet.

Lars Løkke taler om "sorte huller på Danmarkskortet", og i åbningstalen tirsdag bebudede han en stribe forslag, der skal viske parallelsamfundene på Danmarkskortet ud.

Da statsministeren senere var gæst i en krydsild på DRs P1, sagde han, at skolesystemet er afgørende for bedre integration - der er bare alt for stor forskel på de resultater, der opnås i forskellige kommuner. En forskel, der afspejler den danske tradition for at lade kommunerne styre folkeskolen.

Men det er ikke længere holdbart, ifølge Lars Løkke Rasmussen. Og derfor kan det komme på tale at staten tager direkte kontrol over skolen:

- Vi blander os normalt ikke. Men holder det i længden?

- Hvis vi kan se, at der er områder i Danmark, hvor skolerne år efter år ikke leverer den undervisning, der skal til – skal vi så bare sidde og se på det, eller skal vi intervenere? Enten ved simpelthen at overtage skolerne, eller ved hjælp af diktat? Eller udvikle et eller andet incitament?, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Nye tiltag på boligområdet kan være på vej

Foreløbig konstaterer Lars Løkke Rasmussen at der er "brug for at tale mere åbent" om spørgsmålet - og dermed om en stærkere central styring af skolen.

- Den lov, der skal slå igennem i Vollsmose, den skal måske være anderledes end den lov, der skal slå igennem i Himmerlev, Haderslev eller Hobro, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han åbner også for nye skrappe forslag på boligområdet for at gøre op med ghettoerne:

- Hvis der er ved at komme sorte huller i danmarkskortet, hvor beboersammensætningen målt på sprog, erhvervsdeltagelse, kriminalitet ikke er som det mest er i Danmark - an vi så regne med at de generelle regler vi har for alle landets kommuner virker dér? Eller er vi nødt til at gå mere målrettet til værks.

De konkrete svar fra Lars Løkke Rasmussen kommer til december.

Facebook
Twitter