Løkke vil fremrykke landsmøde: 'Jeg ønsker at fortsætte som Venstres formand'

I baglandet ønskede ingen i sidste uge at svare på, om der er tillid til den nuværende ledelse.

Balladen om Venstres fremtid har stået på i flere uger. Nu beder Lars Løkke Rasmussen hovedbestyrelsen fremrykke landsmødet, der skulle være afholdt i november. (Arkivfoto). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, beder i et opslag på Facebook partiets hovedbestyrelse om at fremrykke landsmødet, så det kan blive afholdt inden en ny politisk sæson, der traditionen tro begynder ved Folketingets åbning første tirsdag i oktober.

Partiet skal være klar til en ny sæson, vide, hvad den politiske linje er, og være sikre på, hvem der skal stå i spidsen for partiets politiske linje, siger Lars Løkke Rasmussen i en video, der følger med opslaget.

- På landsmødet skal vi have afklaring på to helt centrale spørgsmål. Hvad skal Venstres politiske linje være, og hvem skal stå i spidsen for den?

Samtidig understreger Lars Løkke Rasmussen, at han genopstiller til formandsposten:

- Jeg ønsker at fortsætte med at tegne partiet udadtil og sikre maksimal indflydelse for partiet. Derfor vil jeg søge genvalg som formand og opbakning til min politiske linje ved landsmødet.

Ballade om Venstres fremtid

Udmeldingen kommer efter længere tids ballade i Venstres bagland, der blev udløst af planerne om en SV-regering, som Lars Løkke Rasmussen lancerede under valgkampen.

Krisen i partiet startede dog for alvor, da Kristian Jensen i et interview i begyndelsen af august gik direkte imod netop de tanker, hvilket på et dramatisk sommergruppemøde fik Claus Hjort Frederiksen til at opfordre ham til at trække sig som næstformand.

Venstres nestor mente, at næstformanden undsagde formand Lars Løkke Rasmussen med interviewet i Berlingske.

Kristian Jensen afviste at trække sig

Kristian Jensen har afvist at trække sig som næstformand, men der er efterfølgende lavet et notat, som klarlægger arbejdsfordelingen i partiets politiske ledelse. Nok til at dæmpe gemytterne i Venstre har det dog ikke været.

Lige nu står det derfor hen i det uvisse, om der fortsat er opbakning til Lars Løkke Rasmussen som formand. To møder blandt Venstres lokalformænd er ikke endt med et klart bud på, hvad partiets bagland ønsker sig.

- Ingen kommentarer, sagde formand for Venstre i Region Syddanmark, Leif Krarup, da han blev spurgt om tilliden til den nuværende ledelse i Venstre efter et to og en halv time langt møde i Kolding torsdag.

Et måske fra tillidsfolk i Nordjylland

Blandt Venstres tillidsfolk i Nordjylland blev der efter et møde onsdag aften heller ikke svaret ja eller nej til, om der kunne udtrykkes støtte til ledelsen, og om kommuneforeningerne fortsætter med at være fåmælte, er der ingen, der ved.

I begyndelsen af næste uge er der møder i Venstres kommuneforeninger i Region Midtjylland og Region Sjælland, hvor de skal gøre deres stilling op.

Kristian Jensen efter pressemødet i forbindelse med Venstres sommergruppemøde på Kragerup Gods. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

De mange møder i Venstres bagland fungerer som optakt til et møde i partiets hovedbestyrelse i slutningen af næste uge - et møde, der måske kan blive afgørende for Lars Løkke Rasmussens og Kristian Jensens fremtid i partiet.

Vi skal tale politik, ikke personer

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen, men han ønsker ikke at stille op til interview. I opslaget på Facebook skriver han dog, at "positionen som Danmarks største borgerlige-liberale parti" kun kan "bruges offensivt", hvis partiet taler om politik og ikke personer.

- Der er lige nu et alt for stort fokus på enkeltpersoner og arvefølgen i Venstres ledelse. Det gør os ukampdygtige som parti og skygger for Venstres politiske projekt (...) Derfor må diskussionen bringes til konklusion hurtigst muligt – og det kan kun ske på et landsmøde, lyder det i opslaget.

Oprindeligt skulle Venstres landsmøde være afholdt den 16.-17. november.

Facebook
Twitter