Løkke vil halvere dagpengeperioden

Regeringen lægger op til, at ledige maksimalt skal være på dagpenge i to år. Og der bliver ikke tale om at forhøje satserne. Socialdemokraterne og SF siger nej - men hænger på ved forhandlingsbordet.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen vil have flere til at arbejde. Det skal blandt andet ske ved at halvere dagpengeperioden. (© Finansministeriet)

Regeringen lægger op til at halvere dagpengeperioden fra fire til to år - uden samtidig at sætte satserne op. Socialdemokraterne og SF mener, at udspillet er alt for hårdt. Men partierne hænger fortsat på ved forhandlingsbordet.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen indkaldte i dag til forhandlinger om en arbejdsmarkedsreform. Og der løftede han endelig sløret for, hvor hårdt regeringen vil gå til dagpengeperioden.

S vil "redde" dagpengesystemet

- Vi ved, at selv i denne meget gunstige situation er der folk, som går på dagpenge i både tre og fire år. Og det synes vi ikke er rimeligt, siger Lars Løkke Rasmussen.

Selvom der er langt mellem regeringens og Socialdemokraternes holdning til dagpengeperioden, så fortsætter forhandlingerne. Ifølge partiformand Helle Thorning-Schmidt handler det om at "redde" dagpengesystemet.

- Vi har sagt til regeringen, at deres model er alt for hård. Når ledigheden kommer til at stige til næste år, så er folk bekymrede for, om de kan betale deres terminer. Det vil vi gerne sikre, siger Helle Thorning-Schmidt.

Satserne skal op

Så vidt DR Nyheder erfarer, vil Socialdemokraterne være parate til at acceptere, at dagpengeperioden beskæres til to et halvt år, hvis satserne samtidig bliver sat op.

For SF er det også afgørende, at satserne bliver hævet, hvis partiet skal acceptere en kortere dagpengeperiode.

- Det er afgørende med en kombination, hvor der skal være en øget tryghed ved ledighed. Til gengæld skal samfundet også hurtigt omskole og opkvalificere den ledige arbejdskraft, så dagpengeperioden bliver så kort som muligt, siger SF's gruppeformand Ole Sohn.

Dansk Folkeparti ønker tænkepause

Dansk Folkeparti er imod to års dagpengeperiode, men partiet ønsker at holde tænkepause i weekenden, siger finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

- Det er en ny situation, og vi må bruge weekenden til at finde ud af, hvilke krav vi bliver nødt til at stille, siger han.

Han er overrasket over nye toner fra S-SF og tvivler på, at en kortere dagpengeperiode kan øge arbejdsudbuddet. Nogle partier har måske en ideologisk dagsorden om at få flere ind i en A-kasse, hvis dagpengesatserne stiger, siger han.

FacebookTwitter