Løkke vil kapre husvilde vælgere på midten: 'Som valgforskere omtaler vi det lidt som det sorte hul i dansk politik'

Den tidligere Venstre-formand står et sted, hvor det er vanskeligt at sælge politik til vælgerne, siger valgforskere.

Lars Løkke har flere gange luftet tanken om at danne et nyt parti, siden han kort inde i 2021 meldte sin afgang fra Venstre og efterfølgende dannede et nyt politisk netværk kaldet 'Det Politiske Mødested'. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er en svær kunst, som løsgængeren Lars Løkke Rasmussen kaster sig ud i med sit endnu unavngivne parti, der skal kapre blokpolitik-trætte vælgere på midten.

Sådan lyder det fra flere valgforskere, efter at den tidligere Venstre-formand og statsminister i aftes meldte ud i sin klumme i B.T., at hans projekt 'Det Politiske Mødested' skal munde ud i et 'pragmatisk' og 'udogmatisk' parti.

- Det er der rigtig mange partier, der har forsøgt før. Og som valgforskere omtaler vi det lidt som det sorte hul i dansk politik. For det er svært at lægge sig dér på midten af dansk politik og samtidig have en sag, som man virkelig kan profilere sig stærkt på.

- Så selvom om det for mange nok lyder besnærende med en pragmatisk politik, så vil det gøre det svært at få den ørenlyd, der skal til, når man starter et nyt parti, fordi man mangler den her enkeltsag, som man er "ekstrem" på, siger Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

Han nævner Dansk Folkeparti og Nye Borgerliges succes, som er skabt på baggrund af stram udlændingepolitik. Eller Alternativets klimapolitik, som tidligere gav partiet masser af vind i sejlene.

Omvendt måtte de tidligere Liberal Alliance-profiler Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Christina Egelund skrinlægge partiet Fremad, der skulle være en borgerlig-humanistisk bølgebryder i blå blok.

- Så det med at have en sag, hvor man kan sige, at her vil vi længst, det kan være svært at finde, hvis man placerer sig på midten af dansk politik, siger Kasper Møller Hansen.

Lars Løkke Rasmussen giver i sin klumme i B.T. udtryk for, at sejlture har gjort ham mere afklaret omkring det politiske projekt. Her er han i forbindelse med tv-programmet 'Over Atlanten' på Discovery Networks. (Foto: Discovery Networks Danmark)

Han er dog ikke tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen og hans parti har gode chancer for for at komme i Folketinget.

- Hans erfaring, hans netværk, hans kommunikative egenskaber er jo mildest talt fortræffelige, så jeg tror sagtens, at han kan samle de underskrifter, der skal til for at stille op. Og jeg tror sådan set også sagtens, at han kan komme ind i Folketinget.

- Men om det kan blive et stort midterparti, der kan gøre op med blokpolitikken, det bliver straks sværere.

Løkke mangler 'det ledige standpunkt'

Lars Løkke Rasmussens nye politiske projekt blev til i forlængelse af den udmelding, han kom med under folketingsvalget i 2019.

Allerede en uges tid inde i valgkampen åbnede Løkke med bogen 'Befrielsens Øjeblik' for at danne en SV-regering, hvor yderfløjene var lukket af.

I videoen herunder kan du se, hvordan han begrundede sin udmelding.

Den strategi var der imidlertid stor uenighed om i Venstre.

Og efter at have tabt regeringsmagten måtte Lars Løkke Rasmussen i efteråret 2019 trække sig som formand for partiet.

Efter nytår meldte han sig så helt ud af det parti, som han har været medlem af i over 40 år, for at blive løsgænger i Folketinget.

Og med sit nye parti vil han nu skabe klangbund på midten af dansk politik.

Men det er der faktisk mere af, end man man måske skulle tro, siger valgforsker og professor ved Aarhus Universitet Rune Stubager.

- Det er jo ikke sådan, at partierne i Danmark ikke arbejder sammen. Det meste lovgivning bliver til med et bredt flertal. Så de kan med en vis ret sige, at det her, det gør vi altså i forvejen.

Og uden nye politiske varer på hylden, så bliver det vanskeligt at få mandat af vælgerne til at bygge bro henover midten, påpeger Rune Stubager.

- Det er svært at få øje på det ledige standpunkt. Særligt på midten, hvor der er en hel række af partier i forvejen, der byder sig til. Det bliver sværere at skille sig ud, hvis parolen er, at man mener det samme som de andre.

Kan gøre ondt på vennerne i blå blok

Lars Løkke Rasmussen har endnu ikke afsløret, hvad det nye parti kommer til at hedde.

Der er heller ikke kommet politiske nyheder ud af 'Det Politiske Mødested', som indtil videre er en diskussionsklub med omkring 15.000 medlemmer.

Forleden begyndte det dog mere konkret at ligne etableringen af en politisk organisation, da Lars Løkke Rasmussen meldte ud, at han havde ansat sin tidligere Venstre-kollega Jakob Engel-Schmidt i rollen som sekretariatschef.

Lars Løkke Rasmussen og Jakob Engel-Schmidt nyder en håndfrikadelle under valgkampen i 2015. To år senere forlod sidstnævnte Folketinget til fordel for en civil karriere. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

I jagten på at skabe kompromiser henover midten kan Lars Løkke Rasmussens parti ende med at gøre mere ondt på blå blok end på rød blok, vurderer Kasper Møller Hansen.

- Der er fare for stemmespild. Hvis man får skabt en masse små blå partier, som ender med ikke at komme over spærregrænsen, så vil stemmerne jo forsvinde i mandatfordelingen. Og det vil man fryde sig over i de røde partier.

Rune Stubager ser først og fremmest Venstre, Konservative og Radikale Venstre som de partier, Lars Løkke Rasmussen kan tage stemmer fra.

- Spørgsmålet er så, hvor mange socialdemokratiske vælgere, han er i stand til at appellere til. Og der er jeg så straks mere skeptisk, siger Rune Stubager.

Han tror tror på, at Lars Løkke Rasmussen og hans parti vil være i stand til at komme i Folketinget. Men det kan ende med at blive i en rolle som sædevarmerne.

- Hvis ikke partiet bliver tungen på vægtskålen, så tror jeg, at man kommer til at friste en ret kedelig tilværelse på Christiansborg. De vil kunne komme med i nogle forlig, men de vil få svært ved at profilere sig.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk