Løkke vil lukke de fem regionsråd

Regeringen vil i morgen præsentere en sundhedsreform, der lukker de folkevalgte regionsråd.

De folkevalgte regionsråd skal lukke, hvis det står til regeringen, Lars Løkke Rasmussen (V) og Dansk Folkeparti. (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Landets fem regionsråd må ifølge DR Nyheders oplysninger lade livet, når regeringen med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i spidsen i morgen præsenterer sit udspil til en sundhedsreform.

Regionerne består dog som administrative enheder i den nye struktur, som regeringen lægger op til - men uden det folkevalgte led. Det vil sige, at regeringen vil nedlægge de fem regionsråd og vinke farvel til de 205 politikere, der i dag bestemmer i regionerne.

I stedet skal de fem regioner fungere som administrative sundhedsforvaltninger med embedsfolk.

Herunder har regeringen planer om at etablere 21 sundhedsfællesskaber, der skal sikre mere nærhed i sundhedsbehandlingen.

De nuværende fem regionsråd er tænkt at fortsætte frem til 2020, hvorefter den nye struktur træder i kraft ved overgangen til 2021.

Regionerne driver i dag hospitalerne. I hver af de fem regioner i Hovedstaden, Sjælland, Syddanmark, Midtjylland og Nordjylland sidder der 41 regionsrådspolitikere. Fire af de fem regioner er ledet af socialdemokrater, mens venstrepolitikeren Stephanie Lose er formand for Region Syd.

V-folk advarede Løkke mod lukning

Regionerne har gennem længere tid været genstand for en ophedet, politisk debat på Christiansborg og internt i regeringspartiet Venstre. For mens De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti gerne vil af med regionerne, så har medlemmerne i Venstre været uenige om, hvorvidt det var en god ide at sløjfe dem.

Så sent som i fredags mødtes Venstres hovedbestyrelse til en drøftelse af emnet. Et emne der har fået flere V-medlemmer af de fem regioner til at advare Løkke mod at føre kniven og lukke dem.

Profiler som den tidligere V-gruppeformand Søren Gade og borgmester Lars Krarup fra Herning har været på banen, og alle Venstres 54 regionsrådsmedlemmer har i et fælles brev opfordret statsministeren til at bevare regionerne.

Samtlige partier i oppositionen vil bevare regionerne.

Regeringens udspil bliver præsenteret i morgen klokken 10 i Statsministeriet. Her vil - foruden statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) - en lang række af regeringens ministre deltage.