Løkkefonden: Statsministeren i ny sag om dobbeltrolle

Erhvervsfond gav millionbeløb og ønskede pressedækning. Lars Løkke Rasmussen dukkede op med et tv-hold.

Lars Løkke Rasmussen imødekom ønsket fra Lauritzen Fonden, der efterfølgende blev en fast giver til Løkkefonden. (© Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kritiseres i en ny sag for at være i en dobbeltrolle i forbindelse med Løkkefonden. Det skriver BT.

I en mail sendt fra Løkkefondens fundraiser til Statsministeriet i august 2016 fremgår det, at en af Løkkefondens stordonorer, den erhvervsdrivende fond Lauritzen Fonden, havde et ønske om at få massiv pressedækning og et besøg af statsministeren til åbningsceremonien for Løkkefondens akademi i Esbjerg.

Lars Løkke Rasmussen dukkede efterfølgende op med et tv-hold.

Lars Løkke Rasmussen imødekom altså ønsket og Lauritzen Fonden blev en fast giver til Løkkefonden. I 2017 donerede fonden, der bl.a. ejer rederiet J. Lauritzen A/S, 2.5 mio. kr. til Løkkefonden Partnerskab.

Strider mod tidligere oplysninger

De nye oplysninger strider imod statsministerens tidligere forklaringer om, at man ikke kan købe sig adgang til ham. Det slog han fast på et samråd 31. januar om hans relationer til storfiskere, der donerer penge til Løkkefonden. Og han har gentagne gange understreget, at der er en klar skillelinje mellem privatpersonen Løkke og statsminister Løkke, når det drejer sig om Løkkefonden.

Men i den nye sag optræder Lars Løkke Rasmussen netop i sit almindelige politiske virke som statsminister i forbindelse med Løkkefonden og dens donorer.

I et klasseværelse fyldt med elever og den lokale presse blev Lars Løkke Rasmussen - fulgt af et tv-hold fra DR - præsenteret som statsminister, før han holdt tale og klippede en snor over for at markere åbningen.

Man kan købe sig adgang til Løkke

Ifølge professor i statskundskab ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen er sagen et klart eksempel på, at man kan købe sig adgang til statsministeren via Løkkefonden.

- Det er et problem, at en statsminister lader sig spænde for den vogn. Der er ikke nogen tvivl om, at man her kan købe sig politisk opmærksomhed, og det skal man ikke kunne. Så det er en fejlbedømmelse af situationen, at han stiller op, siger Kurt Klaudi Klausen til BT.

Lars Løkke Rasmussen stiftede Løkkefonden i 2012, men overlod posten som formand til sin kone, da han blev statsminister i 2015.

Selv om han i dag siger, at Løkkefonden ikke har sammenhæng med hans politiske virke, har Løkke en klar interesse i at give fonden en hjælpende hånd i rollen som statsminister, påpeger Roger Buch, chefforsker i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Løkke bruger helt åbenlyst den her fond i sit politiske virke til at markedsføre sig selv på, bl.a. i sine nytårstaler. Så Løkke har en klar politisk interesse i, at Løkkefonden bliver en succes, fordi det smitter af på ham. Og hvis han ikke dukker op efter sådan et ønske fra en privat donor, kan det være, at donoren ikke er så gavmild næste gang, siger Roger Buch til BT.

Løkkenfonden: Helt naturligt

Direktøren for Løkkefonden, Frederik Meyer, skriver i en mail til BT:

- Vi anser det som helt naturligt, at Løkkefondens stifter inviteres med, når et nyt akademi åbner. På samme måde som han har besøgt vores øvrige akademi-deltagere på Løkkefondens DrengeAkademi og på KøbenhavnerAkademiet.

Lars Løkke Rasmussen er ikke vendt tilbage på BTs henvendelser.

/DR Nyheder/