Løkkes bagland ønsker ekstraordinært landsmøde med kun ét punkt på dagsordenen

Men Løkke fastholder, at han blot vil fremrykke det ordinære landsmøde.

Venstre i Region Sjælland ønsker et ekstraordinært landsmøde for at afklare formands-diskussionen i partiet, men formand Lars Løkke Rasmussen vil blot fremrykke det ordinære landsmøde. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Der skal holdes ikke bare ét, men to landsmøder i Venstre dette efterår.

Det ønske vil Lars Løkke Rasmussens eget bagland i Region Sjælland møde op med på lørdagens længe ventede hovedbestyrelsesmøde i Venstre, fortæller formand for Venstre i Sorø, Jørgen Larsen.

Først skal der i september holdes et ekstraordinært landsmøde, hvor det alene skal afgøres, hvem der skal være formand og næstformand for Venstre. Dernæst skal man til november holde det planlagte ordinære landsmøde, hvor man kan drøfte politik, lyder det fra de sjællandske Venstre-folk.

- Hvis ting ikke fungerer, så indkalder man jo til et ekstraordinært landsmøde. Og så får man afklaret det, som er problemet, siger Jørgen Larsen, der dermed mener, at et ekstraordinært landsmøde vil rense luften forud for et ordinært landsmøde, der så kan handle om politik.

Det går imod Lars Løkke Rasmussens forslag om blot at fremrykke det ordinære landsmøde, som Venstre efter planen skulle have afholdt i november, til september - så man kan få afklaring om formandskabet, før Folketingets åbning i oktober.

Hvorvidt det fremskudte september-landsmøde skal være ordinært eller ekstraordinært, lyder måske som en ikke så vigtig detalje i det store drama, der lige nu udspiller sig i partiet, men djævlen ligger som bekendt i detaljen.

På et ordinært landsmøde er der nemlig en række pligt-punkter på dagsordnen - blandt andet partisekretærens beretning og en redegørelse fra kassereren. Det er fastlagt i partiets vedtægter.

Derimod siger vedtægterne intet om, hvilke punkter et ekstraordinært landsmøde skal have på dagsordenen. Her kan man altså nøjes med et punkt: Hvem skal være formand og næstformand?

Løkke: 'Det koster en del at holde ekstraordinært landsmøde'

Lars Løkke Rasmussen er ikke umiddelbart med på at imødekomme ønsket fra sin kreds:

- Det skal vi jo diskutere i weekenden i hovedbestyrelsen. Mit forslag går ud på at fremrykke det landsmøde, som vi skulle have haft den 16.-17. november, siger Lars Løkke Rasmussen til P4 Sjælland.

Men kan du gå med til at det bliver et ekstraordinært landsmøde?

- Jamen altså, det må vi jo snakke om. Der er også en del praktik i det her. Det koster ret mange penge at holde landsmøder i Venstre. Så jeg tror, det klogeste er, at vi fremrykker landsmødet.

- Og jeg vil også sige, at det giver jo ikke meget mening kun at tage stilling til, hvem der skal stå på broen, hvis man ikke samtidig diskuterer, hvor skibet skal sejle hen. Vi har brug for et landsmøde, hvor vi både diskuterer politik – hvad retningen er for Venstre – og hvem er så kaptajn på broen, siger Lars Løkke Rasmussen.

44 medlemmer kan indkalde til ekstraordinært landsmøde

Jørgen Larsen fra Sorø er den eneste af de 17 kommuneforeningsformænd, der i går mødtes i Region Sjælland, som har ønsket at stille op til interview, men DR Nyheder har fået bekræftet fra andre, at regionen ønsker et ekstraordinært landsmøde.

Det kræver 44 medlemmer af den i alt 132 store hovedbestyrelse at indkalde til ekstraordinært landsmøde.

Ønsker I, at det skal til afstemning på hovedbestyrelsesmødet, at der skal holdes et ekstraordinært landsmøde - og ikke bare en fremrykning af det ordinære landsmøde, der oprindeligt er planlagt i november?

- Det er noget, som er sendt frem til Venstres forretningsudvalg, som vil diskutere det fredag aften. Og så vil hovedbestyrelsen også få det fremlagt på mødet om lørdagen, siger Jørgen Larsen og tilføjer:

- Jeg ved ikke om, det skal til afstemning, men hvis 44 medlemmer af hovedbestyrelsen ønsker et ekstraordinært landsmøde, så bliver det jo et ekstraordinært landsmøde.

Og så er vi fremme ved ønsket om Venstre-landsmøde nummer to i dette efterår: Det er nødvendigt med det ordinære landsmøde til november for at få Venstres politik på dagsordenen, mener Jørgen Larsen:

- Når der bliver valgt en ledelse, så skal den ledelse også have mulighed for at fremlægge sin politik for Venstres medlemmer. Det handler om at få det politiske indhold på dagsordenen igen, for lige nu handler det kun om personer, og det fører jo ikke til noget.

Løkke blev valgt på et ekstraordinært landsmøde

Hvis det ender med, at Venstre holder et ekstraordinært landsmøde, vil det ikke være første gang. Det skete eksempelvis også i 1998, da Uffe Ellemann-Jensen gik af som partiformand og blev afløst af Anders Fogh Rasmussen.

Ved samme lejlighed blev Lars Løkke Rasmussen valgt som næstformand i et kampvalg, hvor han slog Peter Brixtofte og Eva Kjer Hansen. Også i 2009 blev der indkaldt til ekstraordinært landsmøde - igen for at udskifte på formandsposten.

Her gik Anders Fogh Rasmussen nemlig af til fordel for et topjob i Nato og blev med øjeblikkelig virkning afløst af Lars Løkke Rasmussen – mens Kristian Jensen overtog Lars Løkke Rasmussens næstformandspost.