Løkkes folk lukker i: Er en advokatvurdering i minksag stadig et ultimativt krav for Moderaterne?

Alle Moderaternes folketingsmedlemmer ønskede før valget i en advokatvurdering. Nu vil ingen sige det højt.

Lars Løkke Rasmussen forhandler i øjeblikket om en bred regering med Mette Frederiksen. Billedet her er fra onsdag i sidste uge, hvor partierne var forbi dronningen for at udpege en kongelig undersøger. (Foto: © Philip Davali, Ritzau Scanpix)

Før valget var der ingen slinger i valsen.

Moderaterne ønskede, at der skulle foretages en advokatvurdering af Mette Frederiksens rolle i minksagen. Vurderingen skal se på, om det er grundlag for at rejse en rigsretssag mod statsministeren.

Partiets formand, Lars Løkke Rasmussen, gik endda så langt som at sige, at en advokatvurdering var et ultimativt krav, hvis Mette Frederiksen skulle bruge Moderaternes mandater til at fortsætte som statsminister.

Det slog han fast, da han var gæst i DR's politiske podcast, Slotsholmen.

Så hvis du har de afgørende mandater, der skal til for at gøre Mette Frederiksen til statsminister, så er det et ultimativt krav fra din side, at hun accepterer, at der kommer en advokatvurdering af minksagen?

- Ja. Og det gælder sådan set en hvilken som helst regeringskonstellation, der må komme efter valget. Der vil det være vores indgang til forhandlingerne, at vi er nødt til at få genskabt noget tillid – og måden at gøre det på er ved at konkludere den her sag, svarede han.

Så hvis hun afviser advokatvurderingen, er det bare ærgerligt – så kan hun ikke blive statsminister på dine mandater?

- Ja, det er jo konklusionen på det, jeg siger, lød det fra Løkke i programmet.

Lars Løkke Rasmussen sidder netop i disse dage og forhandler med Mette Frederiksen om en regering hen over midten.

Lars Løkke Rasmussen og Jakob Engel-Schmidt er duoen, der deltager i regeringsforhandlingerne på Marienborg for Moderaterne. (Foto: © Ólafur Steinar Rye Gestsson, Ritzau Scanpix)

Det er en regering, der meget vel kan have Mette Frederiksen som statsminister og basere sig på Løkkes mandater.

Det er altså præcis den situation, som Lars Løkke Rasmussen talte om, hvor en advokatvurdering ville være et ultimativt krav.

Løkke: Du udlægger mine ikke-svar

Nu bruger han dog nogle helt andre ord, når han bliver spurgt til, om advokatvurderingen fortsat er et ultimativt krav.

- De positioner, vi havde i valgkampen, dem har vi stadigvæk, og det er med det afsæt, at vi nu deltager i møder på Marienborg. Jeg kommer ikke til at give en masse procesbemærkninger undervejs om det ene eller det andet.

Men hvis du siger, det stadig tæller, hvad I sagde i valgkampen, betyder det så, at I stadig mener, der skal være en advokatvurdering af minksagen?

- Det betyder det, at hvis vi skulle indtage nogle andre positioner, end dem vi har indtaget, så vil vi kommunikere dem.

Du siger, I stadig har det som et ultimativt krav. Hvorfor er det så vigtigt, at det ligefrem er et ultimativt krav?

- Nu begynder du allerede at stå og udlægge mine ikke-svar. Jeg siger, at vi deltager i de her forhandlinger, og vi agter at deltage i dem under iagttagelse af fuld fortrolighed, siger Lars Løkke Rasmussen.

Folketingsgruppe lukker i

Spørgsmålet om, hvorvidt der skal laves en advokatvurdering af Mette Frederiksen i minksagen, var en del af TV2's kandidattest i forbindelse med valget.

Alle de folketingsmedlemmer, der nu er valgt for Moderaterne, svarer i testen, at de enten er 'enig' eller 'helt enig' i, at det bør undersøges, om Mette Frederiksen kan stilles for en rigsret.

Men i dag er det ikke lykkedes DR at finde et eneste nyvalgt folketingsmedlem for partiet, der vil sige, at der skal laves en advokatvurdering, og at det skal være et ultimativt krav.

I stedet lyder det, at det nu kun er ledelsen, der udtaler sig om sagen.

En af de mest markante fortalere for at undersøge en mulig rigsretssag var Jeppe Søe, der er valgt for Moderaterne i Vestjylland. Han ledsagede sit 'helt enig'-svar i kandidattesten med denne kommentar:

"Det skal undersøges ned til sidste sms, der er gemt, og det skal vurderes på alle måder juridisk, så erhvervet får oprejsning."

Men så definitiv er han ikke, da DR fanger ham over telefonen i dag.

- Nu har jeg kun været politiker i fem minutter, men jeg kan svare dig det, som jeg tror alle politikere svarer jer lige nu.

Hvad er det?

- Vores forhandlinger foregår for lukkede døre og ikke i pressen. Så kommer der nogen ud ad den dør og siger noget.

Det er ikke et spørgsmål til forhandlingerne, men til dine personlige politiske holdninger?

- Det er meget muligt, men det er mit svar. Vent nu og lad os se, når de kommer ud ad den dør. Så får I et svar.

Men det er også mest fordi, at du var meget markant i TV2's kandidattest om, at du ville have en advokatvurdering. Så jeg ville være sikker på, hvordan du så på det nu?

- Tak for opmærksomheden, lyder det fra Jeppe Søe.

'Du skal lidt længere op i hierarkiet'

Kristian Klarskov, der er valgt Nordjylland, erklærer sig i kandidattesten også helt enig i, at der bør laves en advokatvurdering.

Helt så skråsikker er han ikke, da DR Nyheder får fat i ham.

Er det stadig din holdning, at der skal laves en advokatvurdering?

- Jeg kan ikke rigtig udtale mig om noget, når der er forhandlinger i gang, så det ville være helt fjollet af mig. Der skal du lidt længere op i hierarkiet.

Men vil du ikke sige, om du stadig synes, det skal være et ultimativt krav, som det var i valgkampen?

- Nej, det vil jeg ikke, for når der foregår forhandlinger, skal vi passe på med, hvad vi siger. Det er bedst at gå til toppen og få deres udlægning. Så må de melde ud, hvad der foregår i øjeblikket.

Det er jo også interessant at vide, hvad din holdning er som folketingsmedlem. Mener du stadig, at en advokatvurdering skal være et ultimativt krav for at støtte en regering ledet af Mette Frederiksen?

- Du får det samme svar, siger Kristian Klarskov.

Og nogenlunde samme svar får man, når man spørger Monika Rubin, der er valgt i Københavns Omegn.

- Vi er i regeringsforhandlinger. Så det kommer vi ikke til at kommentere på, siger hun.

Den eneste, der vil ud med sin egen personlige holdning, er Rasmus Lund-Nielsen, der blev valgt i Københavns Omegn. Han mener stadig personligt, at det bør undersøges, om Mette Frederiksen kan stilles for en rigsret som konsekvens af hendes håndtering af minksagen.

Men heller ikke han vil sige, om det stadig er et ultimativt krav for partiet.

- Jeg mener det samme, som da jeg udfyldte kandidattesten. Men vi kommenterer ikke på vores krav, så længe forhandlingerne pågår, lyder det.

Så er det ultimative krav om en advokatvurdering af minksagen stadig helt ultimativt, hvis Moderaterne skal støtte en ny regering?

Det må være op til, hvordan man vælger at udlægge det, Lars Løkke Rasmussen selv kalder "ikke-svar".