Løkkes nye parti vil indføre 'værdighedsydelse til skæve eksistenser'

Lars Løkke Rasmussens nye parti, Moderaterne, er i gang med at afsløre grundstenene i deres kommende partiprogram.

Tidligere statsminister og nu løsgænger i Folketinget, Lars Løkke Rasmussen, vil give en lille gruppe kontanthjælpmodtagere mulighed for at slippe for alle kravene fra systemet og i stedet for modtage en lavere offentlig ydelse. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Selvom partiet ikke er officielt stiftet endnu, og der stadig mangler kandidater, så er tidligere statsminister og nuværende løsgænger i Folketinget, Lars Løkke Rasmussen, nu endelig begyndt at løfte sløret for de politiske idéer, der skal udgøre et kommende partiprogram i hans nye parti Moderaterne.

En af idéerne, forklarede han lørdag til P1 Morgen, er et forslag om at indføre en såkaldt værdighedsydelse til den gruppe af kontanthjælpsmodtagere, der har været på kontanthjælp i mere end syv år uden pause. Dem, der ikke lykkes med at komme ud på arbejdsmarkedet, og som ikke responderer på de metoder, vi som samfund bruger, for at aktivere dem.

- Vores beskæftigelsespolitik og vores forsørgelsespolitik hviler på et noget for noget- princip. Man skal yde før man kan nyde. Det er jeg varm tilhænger af, og det virker, siger Løkke og tilføjer, at langt de fleste kontanthjælpsmodtagere på den måde kommer ud og får et arbejde.

- Men det, man bare kan konstatere, er, at uanset alle gode intentioner, så er der en lille gruppe, for hvem denne her opskrift ikke virker, konstaterer han.

Løkke: De skal ikke fedtes ind i systemkrav

Den lille gruppe beskriver han som "skæve eksistenser, der ikke lige passer ind," men som ikke er syge i den forstand, at de har en diagnose og kan få tildelt førtidspension.

Ifølge Løkke har cirka 10-15.000 danskere været på kontanthjælp i mere end syv år, og ud af dem har cirka 7.000 ikke haft et arbejde i mere end ti år.

Det er ofte mennesker, der er presset ud på kanten, forklarer den tidligere Venstre-formand, og han mener derfor, at man bør droppe at "fedte dem ind i systemkrav og kæmpe ressourceforbrug" og stoppe med at presse dem i deres hverdag for at få dem ud på arbejdsmarkedet, når man godt ved, at det ikke hjælper.

- Idéen er blandt andet inspireret af, når jeg har gået rundt nede på Halmtorvet sammen med gadejuristen og har mødt for eksempel narkomaner. Der har det slået mig, at nogle af dem er bosat i en jysk provinskommune, men de facto bor på gaden i København.

Det er mennesker, der bliver tabt i systemet, uddyber han, fordi de ikke magter at være deres egen "jobkonsulent" og møde op på for eksempel jobcentret eller i aktivering.

Betalingen for frihed er en lavere ydelse

Med sit forslag vil Løkke med egne ord give de mennesker frihed til at slippe ud af de mange krav, så de ikke behøver at arbejde mere, end de faktisk kan overskue. "Betalingen" er, at de så må accpetere en lavere ydelse.

Den kommende Moderaterne-formand har endnu ikke lagt sig fast på, hvor stor sådan en værdighedsydelse skal være, men han understreger, at man skal kunne leve af den.

Han vurderer, at den nok bør ligge et sted mellem den såkaldte starthjælp, som indvandrere kan søge, når de kommer til Danmark, og som ligger på ca. 5-6.000 kroner afhængigt af forsørgerforhold og kontanthjælp, der ligger på cirka 11-15.000 kroner for folk over 30 år også alt afhængig af, om man har børn at forsørge.

Unge mennesker skal aftjene samfunds-værnepligt

Allerede i torsdags begyndte Løkke i Weekendavisen at løfte sløret for de allerførste idéer i hans politiske projekt. Her fortalte han blandt andet, at Moderaterne vil indføre, at unge mennesker skal aftjene en slags samfundsmæssig værnepligt.

Idéen er, at alle unge skal arbejde et halvt år for Danmark for at sikre en bedre sammenhængskraft i landet på tværs af økonomiske og sociale samfundsskel, ligesom de under værnepligten stuves sammen på en kaserne uden skelen til, hvor de kommer fra.

Ifølge den tidligere statsminister skal de unge have en form for løn under deres borgertjeneste, og han forestiller sig, at arbejdet både kan være at hjælpe til på et plejehjem, i forsvaret, inden for kulturlivet eller naturbeskyttelse eller i civilsamfundets institutioner.

Løkke kom også med et forslag om at gøre dele af SU'en til et lån, og med et bud på en skattereform, der består af i alt fem hovedpunkter:

  • Jobfradraget skal "mangedobles" til gavn for dem, som har den laveste indkomst og dem på offentlige ydelser.

  • Skatten på aktier, iværksætteri og investeringer skal sænkes til et internationalt konkurrencedygtigt niveau.

  • Grænsen for at betale topskattens 15 procent skal sættes markant op, og der skal genindføres en mellemskat på ti procent.

  • En ny "top-topskat" skal lægges oven på topskatten, så de virkelig rige kommer til at bidrage endnu mere til statskassen.

  • Der skal tilføjes en CO₂-afgift for at fremme den grønne omstilling.

På trods af, at den tidligere venstre-statsminister har slået fast, at Moderaterne er et midtersøgende parti med borgerlige kerneværdier som troen på de frie markedskræfter, personlig frihed og den personlige ejendomsret, så nægter han at sige noget om, hvem partiet vil pege på til statsministerposten. Han afviser dog ikke, at han vil blive mere konkret på det punkt, når vi nærmer os et valg.

Ifølge Løkke kan vi forvente, at Moderaterne igen i morgen vil løfte sløret for endnu flere politiske idéer, og at der i løbet af næste uge burde tegne sig konturerne af et fuldt partiprogram.