Løkkes sundhedsreform: Ny milliardfond, flere sygeplejersker og nyt lægevagtnummer

Regeringen har netop præsenteret sit længe ventede sundhedsudspil.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), børne- og socialminister Mai Mercado (K), finansminister Kristian Jensen (V) samt minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) præsenterer regeringens udspil til en sundhedsreform i Spejlsalen på Christiansborg. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) præsenterer lige nu sin længe ventede reform til sundhedsområdet.

- Det er et udspil til en reform - man kan måske også kalde det en udviklingsplan - som skal tage fat om de udfordringer, som vi har i det danske sundhedsvæsen, siger han på pressemødet.

Ifølge statsministeren har sundhedsvæsenet en "udtalt mangel på nærhed" og mangler sammenhæng. Der er simpelthen for stor forskel på behandlingen alt efter, hvor patienterne behandles.

- Patientrettighederne håndteres noget forskelligt fra region til region blandt andet i udredningen af kræftpatienter. Det kan vi gøre bedre. Det skal vi gøre bedre.

- Med udspillet sætter vi en retning, så vi over de næste år kan skabe et mere trygt sundhedsvæsen. Men det er vigtigt at sige, vi ikke begynder fra nul.

Vil flytte opgaver ud af sygehuset

Målet med regeringens udspil er, at mindske antallet af ambulante besøg på sygehusene med 500.000 og samtidig forebygge 40.000 indlæggelser for især ældre medicinske patienter.

For hvert af de 21 akutsygehuse i Danmark skal der oprettes såkaldte sygehusfællesskaber, hvor kommunerne bliver repræsenteret. Deres ansvar bliver at sikre en bedre sammenhæng mellem sygehuse, praktiserende læger og kommuner.

Tanken er, at patienterne i højere grad skal behandles, tættere på hvor de bor, hos egen læge.

- Ambitionen er at forankre flere opgaver lokalt - tæt på hvor borgerne bor, siger statsministeren.

Derfor afsætter regeringen nu seks milliarder kroner i en 'Nærhedsfond' til at styrke det nære sundhedsvæsen ekstraordinært.

Regeringen vil også oprette et nyt landsdækkende nummer til lægevagten - 113 - der skal erstatte de mange indgange til akut lægehjælp.

Ny myndighed til Aarhus

Et andet stort element af regeringens sundhedsudspil er nedlæggelsen af de fem regionsråd.

Det sker, fordi de ikke længere er nødvendige.

- Det er ikke fordi, de har fejlet. Det er ikke fordi, det var en dårlig ide. Men udfordringerne, vi står over for i dag, er nogle andre, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regionerne omdannes til sundhedsforvaltninger inden for samme geografiske område som de fem regioner i dag. De skal stå for driften af sygehusene. Derudover etableres en ny national myndighed - Sundhedsvæsen Danmark - der ifølge udspillet "skal være en drivkraft for at udvikle sundhedsvæsenet i hele landet og koordinere opgaver, der bedst løses i fællesskab".

Sundhedsvæsen Danmark placeres i Aarhus.

Ifølge udspillet vil reformen samlet set give administrative besparelser på 2,3 milliarder kroner frem mod 2025.

Flere patientrettigheder

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) forklarer på pressemødet, at patienter skal have flere rettigheder med udspillet.

Blandt andet får førstegangsfødende ret til en hospitalsseng i op til 48 timer efter fødslen.

Derudover vil regeringen sikre, at patienter, der ikke behandles inden for tidsfristen på 30 dage på deres lokale hospital, automatisk sendes videre til et andet hospital med plads. I dag er det op til patienten selv at sikre, at det sker.

Brug for flere hænder

Lars Løkke Rasmussen understreger desuden, at de fleste ansatte i sundhedsvæsenet ikke skal forvente at opleve en markant anderledes hverdag.

- Langt de fleste ansatte i det danske sundhedsvæsen vil ikke blive berørt af det her, siger han.

- Vi er nødt til at sætte ind flere steder for at få mere personale. Det offentliggør vi et udspil om på fredag.

I udspillet fremgår det dog, at der skal uddannes flere sygeplejersker: Målet er, at optaget på sygeplejerskeuddannelsen i 2019-2022 øges med i alt 2.000 flere sygeplejersker.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk