Løkkes tro politiske væbner i mere end 35 år: 'Jeg er meget, meget skuffet'

Lars Løkke Rasmussens exit fra Venstre tager hårdt på partifælle.

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen skrev sent fredag aften, at han har besluttet at melde sig ud af Venstre. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

De har stået last og brast, siden de mødte hinanden i Venstres Ungdom for snart fire årtier siden. Folketingsmedlem Lars Christian Lilleholt (V) har altid haft Lars Løkke Rasmussens (V) ryg, også når det var småt med opbakningen til den tidligere Venstre-formand og statsminister.

Men nu er det slut. Lars Løkke Rasmussen forlader Venstre. Og den nyhed gør ondt på hans partifælle og politiske ven.

- Jeg er meget, meget ked af det og meget, meget skuffet. Det havde jeg ikke forventet. Jeg har kendt Løkke i tæt på 40 år, vi har været sammen om rigtig mange ting. Og jeg havde aldrig troet, at han ville forlade Venstre, siger Lars Christian Lilleholt.

Lars Løkke Rasmussen skrev sent fredag aften på Facebook, at han har besluttet at melde sig ud af Venstre. Han bliver i stedet for løsgænger. En beslutning, Lars Christian Lilleholt slet ikke kan følge.

- Når jeg kender Lars, og de mange fælles slag vi har taget for Venstre tilbage i 2013, hvor der var spørgsmål om, hvorvidt han skulle have lov at fortsætte med at være formand i Venstre, og senest sidste sommer, hvor jeg også har bakket ham massivt op, jamen der må jeg sige, at jeg havde det klare indtryk, at vi stod sammen om at sikre Venstre, og der var noget, der var større end os selv, vores parti.

Kunne du finde på at forlade Venstre med ham?

- Jeg er Venstremand, og jeg bliver i Venstre og fortsætter med at kæmpe for Venstre, jeg kunne aldrig finde på at forlade det parti, jeg har været en del af i 40 år.

Uro om linjen

Lars Løkke Rasmussen har siden sin afgang som Venstres formand efter valget i 2019 ikke lagt skjul på, at han ikke var tilfreds med sin nye post som menigt folketingsmedlem.

I efteråret udgav han en bog, der gik direkte mod partiformand Jakob Ellemann-Jensens linje. Bogen lagde op til et tæt samarbejde over midten med Det Radikale Venstre. En linje, som Ellemann kort forinden helt havde afvist.

En af dem, der dengang var hurtig til at kritisere Lars Løkke Rasmussen, var folketingsmedlem Preben Bang Henriksen (V). Alligevel er Preben Bang Henriksen ikke glad for, at Løkke nu tager sit gode tøj og går.

- Nej, det er jeg ikke, enhver udmeldelse er trist, og jeg må bare tage den til efterretning og sige, at Løkke ikke har følt sig godt tilpas i Venstre, og så må han jo melde sig ud, siger Preben Bang Henriksen.

Krise i partiet

Hos en af de toneangivende personer i Venstres bagland, Peter Gæmelke, som også sidder i Venstres forretningsudvalg, er der også ærgelse.

- Jeg er meget skuffet. Det er trist både for Lars Løkke Rasmussen og for vores parti. Vi er jo mange, der har stået last og brast med Lars Løkke i nogle år, og derfor er det jo en helt ny situation i dag, at han pludselig ikke længere skal være medlem af vores parti, siger Peter Gæmelke.

Lars Løkkes exit kommer bare få dage efter et opgør i Venstre-toppen, hvor formand Jakob Ellemann-Jensen pressede partiets stemmesluger Inger Støjberg væk fra næstformandsposten.

Samtidig afventer partiet konklusionen fra Folketingets advokater på, om der er basis for at stille Inger Støjberg for en rigsret på grund af hendes rolle i sagen om en ulovlig instruks om adskillelse af unge asylpar tilbage i 2016.

Hvor stor er krisen i Venstre?

- Det er klart, at det er nogle store indhug i Venstre. Jeg håber nu meget, at Inger Støjberg bliver i Venstre, og det tror jeg bestemt, at hun gør. Men Venstre er da ude i en vanskelig periode, siger Peter Gæmelke.

Venstres folketingsmedlem Ulla Tørnæs er også en af dem, der altid har støttet Lars Løkke Rasmussen, når der har været interne magtkampe i partiet. Senest i 2019. Hun er ked af, at den tidligere formand nu forlader partiet.

- Jeg havde ikke troet, han ville træffe den beslutning. Jeg ved, at Lars brænder for liberal politik og har brugt hele sit liv på Venstre. Derfor overrasker det mig, at han vælger at forlade Venstre, siger Ulla Tørnæs.

Tidspunktet er heller ikke ligefrem det bedste for partiet, erkender hun.

- Der er ikke nogen hemmelighed, vi har været igennem et kaotisk forløb med næstformand, og at det her så lige kommer oveni er jo en markant situation.

Lars Løkke Rasmussens kredsformand Brian Strømsted er trist over udmeldingen og kalder exittet for et tab for Venstre.

- Jeg vil da ikke lægge skjul på, at jeg havde håbet på, at man kunne have fundet en løsning, hvor det ikke var endt. Som kredsformand bruger jeg kræfterne på fremtiden, og nu er der afklaring, så vi kan komme videre, siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Lars Løkke Rasmussen selv.

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen kalder i et Twitter-opslag Lars Løkke Rasmussens afgang for trist og skriver, at Løkke kunne have fået en ”god rolle” i partiet.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter