Løsgængere mindsker Foghs flertal

Regeringens faste flertal er blevet mindre, for nu er der er fire løsgængere i Folketinget. Det kan få konsekvenser for regeringens politik, men der er ikke Folketingsvalg i sigte.

Dannelsen af partiet Ny Alliance er en af årsagerne til, at statsminister Anders Fogh Rasmussens flertal er ved at smuldre. (Foto: © Keld Navntoft, Scanpix)

De seneste ugers dramatik i den politiske verden har gjort livet mere besværligt for statsminister Anders Fogh Rasmussen. Det faste flertal for regeringens politik er blevet udfordret - både af dannelse af partiet Ny Alliance og uroen i Dansk Folkeparti.

Med Leif Mikkelsens farvel til Venstre til fordel for Ny Alliance er antallet af løsgængere i løbet af et par uger kommet op på fire. Det vil sige, at regeringen og Dansk Folkeparti i dag har 91 mandater. Et flertal består af 90 mandater.

Dermed skal der ikke ske ret mange flere dramatiske partiudmeldelser, for at det automatiske flertal er væk. Faktisk skal kun to fra enten Venstre, De Konservative eller Dansk Folkeparti melde sig ud.

Lokker borgerlige

Det er især Naser Khaders nye parti Ny Alliance, der skaber flimmer i det politiske billede. For partiets politiske linie ifht. skatte- og udlændingepolitik kan virke tiltalende på mange borgerlige, der er trætte af regeringens politiske kurs.

Det blev bøjet i neon, da Leif Mikkelsen tidligere i dag meddelte, at han nu melder sig ind i Ny Alliance. Den store spørgsmål i den nærmeste tid er, om han får følgeskab af andre borgerlige.

Ikke valg i sigte

Men det voksende antal løsgængere er ikke en reel trussel mod Fogh-regeringen. Det er det højst usandsynligt, at de borgerlige løsgængere vil bidrage til at vælte regeringen. For de er jo borgerlige. Samtidig er medlemmerne af Ny Alliance aldeles ikke interesserede i et folketingsvalg lige nu, for det er de slet ikke klar til.

Men det er indlysende, at uroen alligevel kan få konsekvenser for den politiske dagsorden. Både i Venstres og De Konservatives ledelse er man nødt til at være mere lydhøre overfor røster i de respektive Folketingsgrupper, der er kritiske overfor den nuværende politik.

Det ser vi allerede: Venstres finansordfører Peter Christensen var på banen i går for at tale skattelettelser. I dag er den konservative Pia Christmas Møller ude med riven efter Dansk Folkepartis blokering af at finde en løsning på problemet med de afviste irakiske asylansøgere.