Løsrivelses-afstemning: Danske politikere kritiserer den spanske regering

17 folketingsmedlemmer opfordrer i et brev den spanske regering til at gå i demokratisk dialog med Cataloninen.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har sagt til borgmestrene i Catalonien, at de har pligt til at forpurre folkeafstemningen om selvstændighed. (Foto: PAUL HANNA © Scanpix)

En række medlemmer af folketinget fra Enhedslisten, Alternativet, SF, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti samt de færøske partier Tjóðveldi og Javnaðarflokkuri protesterer over den spanske regerings reaktion på cataloniernes selvstændighedsafstemning.

Derfor har de sendt et åbent brev til den spanske regering, hvor de opfordrer til dialog. I alt har 17 folketingsmedlemmer skrevet under på brevet.

Den catalonske afstemning om selvstændighed er sat til den 1. oktober. Selvstændigheds-spørgsmålet har været på dagsordenen i Spanien i flere århundreder. Men den spanske forfatningsdomstol har erklæret afstemningen for at være i strid med forfatningen.

Den spanske premierminister, Mariano Rajoy, har sagt til borgmestrene i Catalonien, at de har pligt til at forpurre folkeafstemningen.

Derudover har han bedt politiet i Catalonien om at gøre deres pligt og forhindre, at den politiske situation optrappes.

SF: Uhensigtsmæssig reaktion fra Spanien

Og det er en helt uhensigtsmæssig reaktion, mener SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, som er blandt underskriverne.

- Man kan diskutere, om det er fornuftigt at afholde den folkeafstemning. Det mener jeg ikke, det er. Men det har man besluttet, og så hjælper det ikke, at man sætter hele retsvæsenet og politiet ind i forhold til, hvad der burde være en politisk proces.

- Den spanske regering har håndteret det her fuldstændig forkert, siger han.

Det handler om demokrati, mener en af de andre underskrivere, Socialdemokratiets Lars Aslan Rasmussen.

- Det er et problem at møde demokrati med magtmidler. Man skal ikke fængsle folk, fordi de vil lave en afstemning om løsrivelse.

- Jeg har ikke en holdning til, om det skal være ja eller nej til catalonsk selvstændighed. Det handler om, at man skal løse konflikter fredeligt. Det nytter ikke noget at fængsle folk, der trykker stemmesedler eller fængsle borgmestre, fordi de gerne vil lægge et rådhus til en afstemning. Det er ikke sådan, man skal løse konflikter i Europa i 2017. Det holder ikke, siger Lars Aslan Rasmussen.

Demokratisk dialog er vejen frem

Enhedslistens fungerende politisk ordfører, Nikolaj Villumsen, har også skrevet under på brevet. For ham handler det om at imødegå endnu en konfrontation og eskalering af konflikten mellem Catalonien og Spanien.

- Vores opfordring til den spanske regering er at gå i demokratisk dialog med Cataloninen.

Hvorfor går I ind og blander jer i et andet lands interne problemer?

- Vores ærinde er ikke at sige, hvorvidt Cataloninen skal have uafhængighed eller ej. Vores opfordring er blot, at den spanske regering indleder en demokratisk dialog med de folkevalgte politikere i Cataloninen, så der kan findes en fredelig løsning i stedet for en yderligere konfrontation, siger Nikolaj Villumsen.

Men det er ikke vejen frem at sende et åbent brev til den spanske regering, mener lektor på CBS Carsten Humlebæk, der forsker i spanske samfundsforhold.

- Problemet er, at den spanske regering bare bliver mere stålsatte, når de får sådan et brev. Regeringen vil bare ranke ryggen endnu mere, puste støvfnugget af jakken og komme videre. For uanset hvad, så har den spanske regering retten på deres side, siger han og henviser til, at den spanske forfatningsdomstol gerne må suspendere den lov, som giver mulighed for at holde en folkeafstemning om selvstændighed.

- Derudover er det en lille fjer i hatten til de catalanske nationalister, da de danske politikere kommer til at gå deres ærinde. Selv om underskriverne siger, at de ikke vil blande sig i debatten om afstemning, og at det er spørgsmål om demokrati, så er det i overensstemmelse med nationalisternes budskaber. Nemlig at det er mangel på demokrati og undertrykkende for Catalonien.

- Det ville have virket mere effektivt, hvis eksempelvis Lars Løkke Rasmussen (V) i det skjulte agerede mægler, siger Carsten Humlebæk.

Catalonien har længe haft en selvstændighedsbevægelse. Regionen med 7,5 millioner indbyggere er mere velhavende end det øvrige Spanien og har sit eget sprog og kultur.