Løkke klar på samråd om kvotekonger: Nægter at svare på gavespørgsmål

Løkke vil svare på spørgsmål om forhold til kvotekonger, men ikke om sommerhustur. Det er "private forhold".

For at rejse penge til Løkkefonden deltog statsminister Lars Løkke Rasmussen i det årlige torskegilde i Thyborøn 21. januar 2018. Til højre ses industrifisker og vært for arrangementet John-Anker Hametner Larsen (med glasset). (Foto: Johan Gadegaard/Scanpix 2018) (Foto: Johan gadegaard © Scanpix)

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stiller op til nyt samråd om sit forhold til de såkaldte kvotekonger.

Det har han meddelt i et brev til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.

Her har flere oppositionspartier bedt om at få statsministeren i samråd for at svare på spørgsmål, efter at Ekstra Bladet har skrevet om et sommerhusophold, som Lars Løkke Rasmussen har fået i fødselsdagsgave af en meget omtalt dansk storfisker, John-Anker Hametner Larsen.

Lars Løkke Rasmussen fik opholdet i gave ved sin 50 års fødselsdag i 2014. Dengang var han formand for Venstre og leder af oppositionen.

Gaven blev dog først indløst i 2016, hvor Løkke igen var blevet statsminister. Ifølge Ekstra Bladet er sommerhusopholdet omkring 10.000 kroner værd.

Statsministeren oplyser i brevet, at han er klar til at svare på spørgsmål om sit forhold til de såkaldte kvotekonger.

Men han ønsker ikke at svare på spørgsmål om gaver, da det ifølge Løkke hører ind under "private forhold".

Statsministeren henviser til Håndbog i Folketingsarbejdet, der fastslår, at "spørgsmål om ministres privatliv bliver afvist, medmindre spørgsmålet også indeholder vigtige elementer af offentlig interesse".

Løkke henviser samtidig til en betænkning afgivet af Udvalget for Forretningsordenen, der står for at administrere spillereglerne på Christiansborg.

I betænkningen fastslår udvalget, at "der kun stilles spørgsmål om forhold, ministeren er ansvarlig for som minister og derfor ikke om private forhold".

Ekstra Bladet skriver i en ny historie om sagen, at statsministeren ikke kun kender John-Anker Hametner Larsen gennem arrangementer i sin fond, Løkkefonden, som er en organisation, han har stiftet til støtte for drenge med udfordringer.

Sidste år deltog statsministeren sammen med sin hustru, Sólrun Rasmussen, i fiskerens årlige firmafest, skriver avisen.

Lars Løkke Rasmussen var i weekenden i Thyborøn i forbindelse med nytårskuren for Løkkefonden.

I den forbindelse holdt Løkke en tale, hvor han fastslog han, at hans forhold til John-Anker Hametner Larsen blandt andet skyldes dennes stærke engagement i LøkkeFonden.

Løkke undskyldte samtidig, at John-Anker Hametner Larsen var kommet i pressens søgelys som følge af gaven.

Sagen kort

  • Selvom Løkke stiller op i samrådet, vil meldingen fra statsministeren formentlig få kritik fra miljø- og fødevarerordførerne fra Socialdemokratiet, Enhedslisten, Alternativet og SF, der har indkaldt til samrådet.

  • De har stillet en række spørgsmål, der kredser om, hvorvidt det er udtryk for god moral og ordentlig dømmekraft, at statsministeren modtog et ophold i et sommerhus i Skagen i fødselsdagsgave fra den danske storfisker.

  • Oppositionspolitikerne mener, at Lars Løkke Rasmussen burde sige nej til gaven, fordi politikerne på Christiansborg blandt andet har til opgave at regulere fiskerierhvervet.

  • Spørgsmålet, som Løkke vil svare på, handler om, hvorvidt han gav "korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevarerudvalg den 9. november 2017".

  • Oppositionen mener, at Løkke på samrådet nedtonede sit forhold til storfiskeren og eksempelvis ikke sagde noget om, at han modtog fødselsdagsgaver.

/DR Nyheder

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk