Løkkes nye job: Kan blive rådgiver for koncern sigtet for sanktionsbrud

Socialdemokratiet vil tage Løkkes dobbeltrolle op i magtfuldt udvalg efter nye oplysninger

Tidligere Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nye job er problematisk, mener Socialdemokratiet. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Når den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) begynder i sit nye job som seniorrådgiver hos advokatfirmaet Gorrissen Federspiel, kan han blive rådgiver for koncernen Bunker Holding.

Koncernen er sammen med datterselskabet Dan-Bunkering sigtet i en sag om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien. Gorrissen Federspiel er koncernens advokat i sagen og er desuden repræsenteret i bestyrelsen for Bunker Holding og flere tilknyttede selskaber.

Sagen, der er kendt som Dan-Bunkering-sagen, har haft stort politisk fokus, siden DR afslørede den i april sidste år. Justitsminister Nick Hækkerup (S) har omtalt den som en af de vigtigste sager på hans bord.

Advokatfirmaet fortalte onsdag, at det har ansat Lars Løkke Rasmussen som særlig seniorrådgiver. Ifølge en pressemeddelelse skal han tilføre ”samfundspolitisk indsigt og geopolitisk udsyn” til firmaets juridiske rådgivning af store danske og internationale virksomheder.

Samtidig vil Lars Løkke Rasmussen fortsætte i Folketinget, hvor han som medlem af Udenrigspolitisk Nævn har adgang til stærkt fortrolige oplysninger. Det kunne for eksempel være om Dan-Bunkering-sagen, der handler om brud på EU’s sanktioner.

Ifølge en aktindsigt, DR tidligere har søgt hos Udenrigsministeriet, har netop den sag været omkring Udenrigspolitisk Nævn. Udenrigsministeriet afviste at udlevere en del af materialet i sagen, fordi det var omfattet af den tavshedspligt, der gælder for oplysninger, som bliver videregivet til medlemmer af nævnet.

S: Hvor ligger loyaliteten?

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, mener, at Lars Løkke Rasmussen har bragt sig selv i en svær situation ved at indgå i et samarbejde med et advokatfirma, der betjener Dan-Bunkering og ejerselskabet Bunker Holding.

- Det kræver et meget veludviklet moralsk kompas og en meget høj etisk standard at undgå kasketforvirring i den situation, Lars Løkke har bragt sig i, siger Jesper Petersen, da DR præsenterer ham for oplysningerne.

- Politiker-Lars kan få fortrolige oplysninger i Dan-Bunkering-sagen - oplysninger, som rådgiver-Lars får penge for at have, når hans arbejdsgiver skal tjene og rådgive Dan-Bunkering. Hvilken arbejdsgiver er Løkke mest loyal over for? spørger Jesper Petersen.

Socialdemokratiet vil nu tage sagen op i Folketingets magtfulde Udvalg for Forretningsordenen for at få reglerne indskærpet.

- Man skal lave politisk arbejde og kunne træffe beslutninger på baggrund af de fortrolige oplysninger, man får i visse udvalg og situationer. Ikke tjene penge på at have dem, siger politisk ordfører Jesper Petersen.

Løkke ser ikke problem

Lars Løkke Rasmussen mener dog ikke, der er noget problem i, at han sidder i Folketingets udenrigspolitiske nævn, mens han skal arbejde for Gorrissen Federspiel, der blandt andet repræsenterer Bunker Holding.

- Det kunne det jo eventuelt være, hvis jeg skulle deltage i rådgivning af det pågældende firma. Men det er jo vigtigt at sige, at advokatbranchen har nogle stærke etiske regler, og det har vi i øvrigt også i Folketinget om tavshedspligt, siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

- Jeg har været statsminister i mere end seks år. Jeg kan godt håndtere fortrolighed. Så mit virke for Gorrissen Federspiel vil både fra min og deres side ske med respekt for de regelsæt.

Trods flere forespørgsler fra DR har Gorrissen Federspiel ikke villet afvise, at Lars Løkke Rasmussen kan komme til at rådgive Bunker Holding.

- Lars Løkke Rasmussens tilknytning til os som rådgiver sker først fra den 15. april 2020. Vi har således endnu ikke haft drøftelser om, hvilke konkrete sager eller klienter, Lars Løkke Rasmussen skal rådgive i sit virke hos os, lyder det i et skriftligt svar fra advokatfirmaet.

Lars Løkke Rasmussen (V) afviser, at ansættelsen hos Gorissen Federspiel er problematisk.

Ekspert: Vanskelig balance

Der er ikke noget juridisk problem i, at den tidligere statsminister arbejder for advokatfirmaet, understreger professor i forvaltningsret Sten Bønsing.

Men han kalder det en vanskelig balancegang for Lars Løkke Rasmussen, at han i Udenrigspolitisk Nævn kan få fortrolige oplysninger om f.eks. Dan-Bunkering-sagen, som han ikke må bringe med til sin nye arbejdsgiver. Og tavshedspligten er meget omfattende, påpeger Sten Bønsing fra Aalborg Universitet.

- Tavshedspligten har to varianter, nemlig dels at man ikke må videregive fortrolige oplysninger, men også at man ikke må udnytte de fortrolige oplysninger ved at handle på dem. Man kan altså komme til at bryde sin tavshedspligt, hvis man – uden at afsløre de fortrolige oplysninger – rådgiver nogen om, at det nok ville være en god ide at gøre sådan eller sådan, siger Sten Bønsing.

- Hvis rådgivningen er begrundet i særlig fortrolige oplysninger, vil det være en overtrædelse af tavshedspligten.

Samtidig er der intet, der forhindrer Lars Løkke Rasmussen i at få fortrolige oplysninger i Udenrigspolitisk Nævn om sager, som han kan komme til at rådgive om.

- Der gælder ingen regler om inhabilitet i Udenrigspolitisk Nævn. Det betyder, at det er hans valg, eller partiets, om han så at sige vil erklære sig inhabil og forlade et møde i nævnet i forhold til konkrete sager. Så det bliver nok en tillidssag, siger Sten Bønsing.

Venstre har tillid

Det fortrolige materiale om Dan-Bunkering-sagen, der har været i Udenrigspolitisk Nævn, er ifølge oplysninger, som DR har fået aktindsigt i, tilgået nævnet i den periode, hvor Lars Løkke Rasmussen har været medlem.

Venstres Michael Aastrup Jensen, der også sidder i Udenrigspolitisk Nævn, ser ikke noget problem i, at Lars Løkke Rasmussen kan gå til møde i Nævnet om formiddagen og om eftermiddagen rådgive virksomheder i Gorrissen Federspiel.

- Alt hvad der bliver talt om i Udenrigspolitisk Nævn er indbefattet af fortrolighed, og hvis man bryder den, er der strafansvar. Så jeg har selvfølgelig fuld tillid til, at alle medlemmer af Udenrigspolitisk Nævn holder tavshedspligten, siger Michael Aastrup Jensen.

- Hvad vi får af fortrolige oplysninger i Udenrigspolitisk Nævn blegner jo også i forhold til de fortroligheder, Lars Løkke Rasmussen har fået i forvejen som statsminister. Jeg har ingen grund til at tro, at han ikke kan håndtere det.

- Mange toneangivende sager

Hos Gorrissen Federspiel anerkender managing partner Martin André Dittmer, at sagen med Bunker Holding, der er sigtet for overtrædelse af EU’s jetbrændstofforbud, er ”en meget toneangivende sag”.

- Men eksemplet med Bunker Holding er sådan set gældende for mange af vores sager. Som et stort advokatfirma har vi mange toneangivende sager, som i nogle tilfælde har politisk bevågenhed såvel som mediemæssig bevågenhed, lyder det fra Martin André Dittmer i et skriftligt svar til DR.

Advokatfirmaet understreger, at både de selv og Lars Løkke Rasmussen er vant til at håndtere fortrolighed, og at de desuden er underlagt meget strikse advokatetiske regler i forhold til f.eks. interessekonflikter.

- Skulle Lars Løkke Rasmussen qua sin rolle som tidligere statsminister eller qua sin rolle som folketingsmedlem sidde med en fortrolig viden eller have kendskab til fortrolige forhold, som kunne være vedkommende for en sag hos os, så vil han være underlagt et fortrolighedsprincip, skriver Martin André Dittmer.

- Det er jo ikke usædvanligt, at man som folketingsmedlem har et hverv ved siden af – så der vil være forhold for mange folketingsmedlemmer, der kan have indvirkning på, hvorledes de kan anvende deres viden, og dermed også være underlagt tavshedspligt og fortrolighedsprincipper.

Bunker Holding og Dan-Bunkering samt Bunker Holdings administrerende direktør Keld Demant er sigtet i sagen om leverancer af jetbrændstof til brug i Syrien. Yderligere en person omfattet af navneforbud er sigtet. Ingen er tiltalt, og de sigtede afviser at have brudt EU’s sanktioner.

Artiklen var oprindeligt udgivet som et Ritzau-telegram, men er opdateret med DR's egen version.